nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.04.2009 Vanthemsche en Vandenbosch verbaal in de clinch

Piet Vanthemsche is boos omdat Gaia het bij recente contacten vertikt heeft om het dierenwelzijn in de konijnenhouderij openlijk aan te kaarten. "Denkt de voorzitter van Boerenbond werkelijk dat Gaia hem de toestemming gaat vragen om campagne te voeren", reageert Michel Vandenbosch. Ook over de educatieve lespakketten voor het onderwijs is het hommeles.

Op basis van undercoverbeelden heeft Gaia twee weken geleden het dierenwelzijn in de konijnenhouderij aangeklaagd. Volgens de dierenrechtenorganisatie is de toestand "ronduit dramatisch". Daarom eist Gaia een verbod op het houden van konijnen in batterijkooien. In de jongste editie van Boer&Tuinder gaat Piet Vanthemsche in de tegenaanval. "Eerst criminaliseren en stigmatiseren, en dan de grote distributiebedrijven gebruiken om de boeren in een houtgreep te nemen", zo omschrijft hij de aanpak van Gaia.

Vanthemsche zegt bereid te zijn om te praten over dierenwelzijn, maar dan wel op Europees niveau en niet met het mes op de keel. Vandenbosch ziet hierin het zoveelste vertragingsmanoeuvre. "Eerst minimaliseert Boerenbond het dierenwelzijnsprobleem en wordt de boodschapper gediaboliseerd. Via intentieverklaringen en onderzoeksprojecten geeft men de indruk te willen dialogeren, maar het resultaat ligt bij voorbaat vast: nog meer onderzoek. Tenslotte wordt gezegd dat alles Europees moet geregeld worden".

"Wil Boerenbond terug de loopgraven in", vraagt Vandenbosch zich af. "Keren we terug naar de oude tijd toen de boeren werd wijsgemaakt dat Gaia de aartsvijand is om zo de aandacht van de eigen verantwoordelijkheid af te kunnen schuiven? Terug naar de tijd toen fysieke bedreigingen aan mijn persoonlijk adres schering en inslag waren?"

Omgekeerd stelt ook Boerenbond zich vragen bij de handelswijze van Gaia, en dan meer bepaald in lagere scholen. "De mensen van Gaia gaan er lessen geven. Het is er helemaal over dat zij aan het einde van die lessen aan kinderen van elf of twaalf jaar vragen om een petitie te ondertekenen tegen het onverdoofd castreren van biggen. Dit ruikt volgens mij naar het misbruiken van kinderen voor ideologische doelstellingen waar die kinderen geen flauw vermoeden van hebben", fulmineert Vanthemsche.

"Boerenbond bombardeert de lagere en andere scholen zelf met allerminst 'objectieve' lespakketten, doorspekt met de ideologische overtuiging van de landbouworganisatie en aanverwanten", repliceert Vandenbosch, die zich tot slot afvraagt of Boerenbond nu van plan is om haar macht aan te wenden om Gaia uit de scholen te weren.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via