Verguisde kooi-eieren bevatten minste dioxine en PCB

Tussen 2008 en 2010 werden Europeanen via hun voeding minder blootgesteld aan dioxines en PCB's dan in het verleden. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) baseert zich op 33.000 stalen die in 26 lidstaten verzameld zijn tussen 1995 en 2010. Opvallend: eieren uit de intussen verboden legbatterijen zijn veiliger dan scharreleieren, bio-eieren en eieren van kippen met buitenloop.
7 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Tussen 2008 en 2010 werden Europeanen via hun voeding minder blootgesteld aan dioxines en PCB's dan in het verleden. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) baseert zich op 33.000 stalen die in 26 lidstaten verzameld zijn tussen 1995 en 2010. Opvallend: eieren uit de intussen verboden legbatterijen zijn veiliger dan scharreleieren, bio-eieren en eieren van kippen met buitenloop.

Dioxines en PCB's zijn schadelijk voor de menselijke gezondheid en kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken. De Europese voedselveiligheidsautoriteit houdt daarom bij in welke mate burgers blootgesteld worden aan deze schadelijke stoffen. Uit het laatste rapport van EFSA blijkt dat de maaltijden van Europeanen 16 tot 79 procent minder dioxines en dioxineachtige PCB's bevatten tussen 2008 en 2010 in vergelijking met de periode 2002 tot 2004. De voeding van peuters en kinderen werd in dezelfde mate veiliger. Ook niet-dioxineachtige PCB's werden minder vaak aangetroffen.

EFSA houdt rekening met de verschillende drempelwaarden voor dioxines en PCB's die gelden voor voedingswaren en diervoeder. Van de 33.000 stalen van voedingswaren die in de loop der jaren genomen werden in 26 lidstaten, bevindt 10 procent zich boven de drempelwaarde voor dioxines en drie procent boven die voor (niet-dioxineachtige) PCB's. De normen voor menselijke voeding werden vaker overschreden dan die voor diervoeders want bij diervoeders gaat het maar om twee procent van de stalen voor zowel dioxines als PCB's.

Vis, vlees en zuivelproducten zijn in onze voeding de belangrijkste bronnen van dioxines en PCB's. De grootste verontreiniging doet zich voor bij visproducten zoals paling. Een kanttekening moet gemaakt worden voor vis die gekweekt is via aquacultuur want die bevat minder schadelijke stoffen. Schapenvlees is net wat veiliger dan rundvlees. Eieren uit een legbatterij bevatten significant minder dioxines en PCB's dan scharreleieren, biologische eieren en eieren van kippen met buitenloop.

Welke voedingswaren de belangrijkste bron van verontreiniging vormen in het eetpatroon van een EU-burger, is afhankelijk van zijn geboorteland (voedingsgewoonten, nvdr.) en zijn leeftijd. Peuters en kinderen worden vooral via melk en zuivelproducten blootgesteld aan dioxines en PCB's, terwijl voor de meeste andere bevolkingsgroepen het gevaar vooral van visproducten komt.

Meer info: EFSA-rapport 'Levels of dioxins and PCBs in food and feed'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek