nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.01.2012 "Vergunningsplicht is problematisch voor hagelnetten"

Fruittelers die hun oogst willen beschermen met hagelnetten zullen daarvoor per gemeente een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Dat antwoordde minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters op een vraag van CD&V-parlementslid Veerle Heeren. Zij dringt aan op een vrijstelling van vergunning voor Haspengouw en het Hageland.

De storm van 18 augustus 2011 kostte de fruitteelt 60 miljoen euro. Daarmee was alleen de directe schade gemeten, de indirecte schade is een veelvoud daarvan. Verschillende plantages werden helemaal vernield. Hagelnetten zouden alleszins een deel van de schade vermeden kunnen hebben. Vandaag werkt de stedenbouwkundige wetgeving belemmerend voor het plaatsen van hagelnetten. Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Heeren wil dat daar verandering in komt.

Voor constructies van maximum 3,5 meter hoog die dienen voor de teelt of bescherming van landbouwgewassen laat de Vlaamse regering vrijstellingen toe van de stedenbouwkundige vergunningsplicht. Na de oogst moeten deze constructies verwijderd worden. Hagelnetten - in Nederland en Duitsland courant gebruikt ter bescherming van fruitbomen - zijn 4,2 tot 4,5 meter hoog. Ze worden na gebruik niet verwijderd maar dichtgeplooid. Heeren vroeg de minister van Ruimtelijke Ordening om een uitzondering op de vergunningsplicht voor de plaatsing van deze netten.

Minister Muyters gaat echter niet op deze vraag in zodat elke fruitteler een vergunning moet vragen voor het plaatsen van hagelnetten. “Concreet betekent dat een administratieve rompslomp voor telers en gemeenten. Met de vele kleine plattelandsgemeenten die de fruitstreek van Zuid-Limburg rijk is, zal een fruitteler met enkele hectaren grond vaak drie tot vier vergunningen moeten aanvragen. Die vergunningen worden bovendien pas na 75 tot 105 dagen toegekend”, schetst Heeren de problematiek.

Zij is naar eigen zeggen “ontgoocheld” in het antwoord van de minister. “De fruitsector is de belangrijkste economische bron van inkomsten voor Haspengouw. Liefst van al wil ik vergunningsvrijstellingen in de (fruit)regio’s voor het opzetten van hagelnetten. Als dat niet kan, vraag ik de minister om de vergunningsvrije hoogte van 3,5 meter op te trekken tot de hoogte van hagelnetten.”

Muyters maakt zich sterk dat gemeenten, die de problematiek van nabij kennen, zullen inzien dat de impact niet van die orde is om een vergunning te weigeren. Dat vastgehouden wordt aan een vergunningsvrije hoogte van 3,5 meter heeft volgens de minister te maken met de inschatting die gemaakt is van wat een ruimtelijke impact heeft. Hij benadrukt nog het voordeel van een generieke bepaling met duidelijke voorwaarden ten opzichte van een limitatieve opsomming van alle objecten die vrijgesteld zijn van vergunning.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: AGF.nl

Volg VILT ook via