nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2009 Verlamd veulen leert weer lopen met rolwagen

Een maand geleden kon Vitelle, een veulen van zeven weken oud, plots haar achterpoten niet meer gebruiken. Daarop werd ze succesvol geopereerd door een team van de Gentse universiteit, en dat is meteen goed voor een wereldprimeur. Twee keer per dag wordt ze nu in haar harnas geholpen, dat vasthangt aan een rolwagen die het paardje opnieuw leert stappen.

Het veulen was verlamd door een letsel aan het ruggenmerg. De eigenaar van het dier, een Fransman die één paard heeft en al eerder een veulen verloor, klopte bij de Gentse universiteit aan voor hulp. "De gebruikte techniek wordt geregeld toegepast bij kleine huisdieren, maar werd nooit eerder bij een paard uitgevoerd", zegt Jeroen Declercq, de chirurg die de operatie leidde. "Het ging om een delicate ingreep waarbij een cyste werd weggenomen die drukte op zenuwbanen en het ruggenmerg".

De operatie, die begin juli plaatsvond, duurde drie uur. Daarna werd Vitelle terug bij haar moeder gezet om aan te sterken. Vorige week maandag was een belangrijke dag voor het geopereerde dier. "We hebben zelf een rolwagen voor het veulen ontworpen. Het is een soort harnas waarin we Vitelle kunnen 'hangen' in een rolwagen die de achterste poten ondersteunt. De eerste dagen gingen we een kwartier met haar stappen, sinds vrijdag doen we dat twee keer per dag".

De neuroloog die betrokken was bij de operatie en nu de revalidatie van het paard mee opvolgt, is bijzonder optimistisch en voorspelt nu al een volledige genezing. Chirurg Declercq is iets voorzichtiger. "Het ziet er goed uit, maar ik weiger voorspellingen te doen. Ik word er in ieder geval gelukkig van als ik zie hoe Vitelle elke dag een beetje meer uit de voeten kan".

Hoeveel de operatie kost, wil de universiteit niet bekendmaken. De rekening wordt alleszins voorgeschoteld aan de eigenaar van het dier. "Reken hetzelfde als voor een koliekoperatie bij een paard", tipt Jeroen Declercq. Die kost tussen 2.000 en 3.500 euro. Of zo'n operatie dan wel ethisch verantwoord is, vraagt Het Laatste Nieuws zich af. "Een moeilijke vraag", antwoordt Dirk Lips, voorzitter van de Raad van Dierenwelzijn.

"Met 3.000 euro kan je het leven van enkele Afrikaanse kindjes redden. Anderzijds levert dit soort operaties kennis op die binnenkort nuttig kan zijn om verlamde mensen te genezen", besluit Lips.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via