nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.01.2010 Verzoeningsvergadering bij InBev gepland voor donderdag

De directie van AB InBev zit donderdag voor het eerst met de vakbonden rond de tafel over het sociale conflict. De brouwerijen van Leuven en Jupille worden sinds vorige donderdag geblokkeerd uit protest tegen de herstructurering die de directie die dag aankondigde en waarbij 263 jobs moeten verdwijnen.

Op vraag van de directie vindt op het paritair comité van de voedingssector een verzoeningsvergadering plaats. Dat is maandagavond vernomen in vakbondskringen. Het lijkt erop dat de acties minstens tot dan doorgaan en dinsdag mogelijk worden uitgebreid tot de depots en de technische dienst HTS.

Nadat de vakbonden maandagvoormiddag apart met hun vertegenwoordigers uit alle vestigingen hebben gepraat, hebben in de vooravond de vakbonden samen overlegd. "We blijven de intrekking van dit herstructureringsplan eisen en blijven daarom verder actie voeren. Dit is bij AB InBev het plan teveel", aldus vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV). Dinsdag worden de Leuvense werknemers geraadpleegd.

Gysemberg is er niet over te spreken dat de directie dreigt met juridische acties om de blokkades van de brouwerijen in Leuven en Jupille te doen stoppen. "Als men zijn toevlucht neemt tot deurwaarders en dergelijke gaan we onmiddellijk in algemene staking. Ook dat is duidelijk afgesproken tussen de vakbonden", aldus Gysemberg.

Als de syndicale blokkades van de brouwerijen van Leuven en Jupille blijven voortduren, kan de consument over 2 à 3 dagen her en der voor het eerst bepaalde producten van AB InBev niet meer kopen. Dat heeft AB InBev-woordvoerster Karen Couck maandagavond bevestigd. Een zegsman van Districo, dat drankencentrales, grote en kleine winkels van drank bevoorraadt, zei maandagnamiddag hetzelfde.

"In de drankencentrales van de grootdistributie beginnen er zich reeds problemen voor te doen voor wat betreft de hoog roterende merken. Ook bij een aantal bierhandelaars beginnen de stocks uitgeput te raken", aldus Couck. Ze ontkent de syndicale beschuldiging dat AB InBev met het oog op dit sociaal conflict via overproductie in december een aantal stocks had aangelegd.

Bron: Belga

Volg VILT ook via