nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2013 Vlaamse Visveiling wil vernieuwing vismijn Oostende

De directie en raad van bestuur van de Vlaamse Visveiling vinden het noodzakelijk dat de vismijn van Oostende toch helemaal vernieuwd wordt. Daarmee wordt gereageerd op een zet van de vzw Oostendse Oosteroever. Die organisatie diende een aanvraag in om de oude vismijngebouwen te beschermen. De locatie zou dan voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

De Vlaamse Visveiling stelt vast dat de vismijnsite in Oostende een volledige sector herbergt. De vismijn heeft een centrale rol bij het sorteren, verkopen en distribueren van de vis. Enkele honderden mensen zouden hun job rechtstreeks of onrechtstreeks te danken hebben aan de Oostendse vismijn. "Het is dan ook onbegrijpelijk dat de vzw Oostendse Oosteroever de ganse visserijsector wil opofferen om ruimte te creëren voor tentoonstellingen en fuiven", klinkt het.

De beslissing om de huidige gebouwen af te breken, werd genomen door de Vlaamse overheid en stad Oostende. De huidige infrastructuur van de vismijn kan volgens de Vlaamse Visveiling onmogelijk voldoen aan de logistieke vereisten om de vis te distribueren. Zo zou de kade verbreed moeten worden tot tien meter.

Het manoeuvre van de vzw Oostendse Oosteroever, die de oude gebouwen wil laten beschermen, is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Vlaamse Visveiling. De Vlaamse Visveiling geeft aan dat het contractuele verplichtingen heeft ten opzichte van de Vlaamse overheid en stad Oostende om de nieuwbouw te realiseren. "De acties die gevoerd worden door diverse partijen om het project te boycotten, kunnen leiden tot vertragingen en boetes. Deze zullen ten laste gelegd worden van die partijen", luidt het.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via