nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.01.2014 Vlaamse kamerplanten op zoek naar hip imago

Een nieuwe campagne, in de stijgers gezet door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), moet Vlaamse kamerplanten weer hip maken bij de jeugd. 'Kerstboom eruit, kamerplant erin' wil jongeren warm maken voor kamerplanten van eigen bodem en bij uitbreiding de hele Vlaamse sierteelt. De kentia, alocasia, schefflera, beaucarnea en ficus stelen de show.

Kamerplanten hebben niet meteen het meest spannende imago. Daar willen de sierteeltsector en VLAM verandering in brengen. Tieneridool Sean Dhondt, communicatie via sociale media en een goed verhaal moeten er voor zorgen dat de jonge Vlaming de kamerplant weer in de armen sluit. In een eerste reclamespot is te zien hoe drie kinderen aanbellen bij Sean Dhondt, die een kamerplant overhandigd krijgt in ruil voor zijn afgedankte kerstboom. Ook via Q-music en Studio Brussel zal deze boodschap verspreid worden.

"Wij willen mensen fierheid over producten van hier bijbrengen", verduidelijkt VLAM-medewerker Leen Guffens de insteek van de campagne. 'Groen van bij ons' is de evenknie van 'Lekker van bij ons', de VLAM-campagne die lokale ingrediënten promoot. Voor de siertelers zelf is het naast fierheid ook een economische noodzaak. "De verkoop van kamerplanten staat al een tijdje onder druk", zegt Rudi De Kerpel, eigenaar van de tuincentra Eurotuin in Merelbeke, Deinze en Ophasselt. "Dat komt onder meer doordat minimalistische interieurs alsmaar populairder worden."

Wie zijn kerstboom wil inruilen voor een kamerplant heeft enkele opties. Zo is er de alocasia, een kamerplant met een groot blad die weinig verzorging nodig heeft. De schefflera is "een onderhoudsvriendelijke klassieker". De kentia is een frisgroene palm die “niet snel van zijn stuk te brengen is", de beaucarnea "lijkt op een olifantenpoot", en de ficus tenslotte is nu al te vinden in heel wat Vlaamse huiskamers.

Meer info: Groen van bij ons

Bron: eigen verslaggeving/De Standaard

Volg VILT ook via