nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2013 Vlaamse landbouwers helemaal mee met digitalisering

Dit jaar werden 27.255 verzamelaanvragen tijdig ingediend via het e-loket (+37%). De landbouwsector lijkt klaar voor de volledige digitalisering in 2014 want 87 procent van alle tijdig ingediende verzamelaanvragen en maar liefst 95 procent van alle percelen werden elektronisch aangegeven. “De Vlaamse land- en tuinbouwers zijn de elektronische weg helemaal ingeslagen”, zegt een tevreden minister-president Peeters.

Landbouwers moeten jaarlijks een ‘verzamelaanvraag’ indienen met een gedetailleerde aangifte van hun percelen en teelten. Als voorbereiding op het volledig digitaal werken in 2014, heeft het Agentschap voor Landbouw en Visserij dit jaar standaard geen originele papieren verzamelaanvraag meer verstuurd naar de landbouwers.

Wie toch graag een laatste maal een papieren verzamelaanvraag indiende, kon de formulieren aanvragen bij zijn buitendienst. Slechts 16,5 procent van de land- en tuinbouwers heeft dat gedaan. Bovendien heeft een deel hiervan (25%) zijn verzamelaanvraag uiteindelijk toch nog elektronisch ingediend. “Het is duidelijk dat de landbouwsector zich klaar voelt om vanaf 2014 aanvragen enkel nog elektronisch in te dienen”, leidt het Agentschap hieruit af.

Dit jaar werden 27.255 verzamelaanvragen tijdig ingediend via het e-loket. Dat is een stijging van 37 procent tegenover het aantal tijdig ingediende elektronische verzamelaanvragen voor de campagne 2012. “Het record van vorig jaar is dus ruim verbroken”, zegt de Vlaamse landbouwadministratie. “Er is duidelijk een groot vertrouwen in en een grote tevredenheid over het e-loket. In grote sprongen ging het van één procent van de gebruikers in het startjaar 2007 naar 52 procent van de gebruikers in 2011 en zelfs 87 procent van alle ingediende verzamelaanvragen dit jaar.”

Minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters prijst het e-loket als een administratieve lastenverlaging voor landbouwer en overheid. “Het laat bovendien toe dat boeren hun eigen bedrijfsgegevens permanent aanwenden bij hun bedrijfsvoering.”

Ken je het e-loket nog niet? Neem dan een kijkje op ‘Oefen e-loket’. Zo krijg je als landbouwer een beeld van de inhoud van het e-loket en kan je het indienen van aanvragen oefenen met fictieve gegevens. Ook op de Help-pagina van het e-loket staat uitgebreid omschreven welke bedrijfsinformatie landbouwers op het e-loket vinden en welke aanvragen zij elektronisch kunnen indienen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agentschap voor Landbouw en Visserij

Volg VILT ook via