nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2013 Vlaamse regering drukt uitbreiding Antwerpse haven door

De Vlaamse regering heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het havengebied van Antwerpen definitief goedgekeurd. Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters bekendgemaakt. Het plan voorziet dat de Antwerpse haven in de toekomst met ongeveer 1.000 hectare mag uitbreiden.

Het GRUP voorziet op de linker Scheldeoever een verlenging van het Verrebroekdok en de bouw van de Deurganckdoksluis. In de zogenaamde 'Saeftinghezone' is de verdere ontwikkeling van een Saeftinghedok mogelijk gemaakt. Op de rechter Scheldeoever wordt geen uitbreiding voorzien. Daar kiest de Vlaamse regering voor "inbreiding en verdichting".

Door de havenuitbreiding moeten de bewoners van Doel-centrum, zoals eerder beslist, andere oorden opzoeken. Maar ook de inwonders van Ouden Doel en Rapenburg zullen moeten vertrekken, omdat de gehuchten midden in overstromingsgebied komen te liggen. Er zouden hoge dijken nodig zijn om de dorpjes te behouden en ook de kosten voor de bereikbaarheid en de nutsleidingen zouden zeer hoog oplopen.

Om de negatieve gevolgen van de havenuitbreiding op te vangen, heeft de Vlaamse regering een sociaal begeleidingsplan opgesteld. "In de komende weken worden in de verschillende projectgebieden informatievergaderingen georganiseerd voor de getroffen eigenaars, bewoners, landbouwers en zelfstandigen", aldus minister Muyters.

De definitieve goedkeuring van het GRUP zorgt voor heftige reacties bij het actiecomité Doel 2020. "Tegen dat soort van waanzin zullen wij ons blijven verzetten. Hoe dan ook. Met al de middelen die we hebben", klinkt het in een mededeling. Doel 2020 hekelt de maximale uitbreiding die de plannen voorzien, die "het onvermogen van de Vlaamse regering om gepast te kunnen antwoorden op veranderde economische uitdagingen perfect illustreren".

Ook schepen Bruno Stevenheydens (N-VA) uit Beveren, en tevens voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever, drukte dinsdag zijn ontgoocheling uit over de beslissing van de Vlaamse regering en wees erop dat het schepencollege eerder al te kennen gaf naar de Raad van State te willen stappen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via