nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.01.2014 Vlaamse salami mag niet 'Saucisson d'Ardenne' heten

De benaming 'Saucisson d'Ardenne', voor salami uit de Ardennen, mag beschermd worden. De Vlaamse onderneming Guina uit Machelen mag zijn salami met andere woorden niet met die benaming verkopen. Dat heeft de Raad van State beslist. Volgens de advocaten is de weg nu vrij voor een beschermde Europese geografische herkomsterkenning.

Het is de tweede keer dat de Raad van State het verzoek van een Vlaamse onderneming verwerpt. In oktober 2012 gebeurde dat al voor de salami van TerBeke-Pluma uit Wommelgem. De beide bedrijven waren bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de beslissing van het Waals gewest in oktober 2010 om de benaming "Saucisson d'Ardenne" te erkennen als beschermde geografische aanduiding (BGA).

Ze waren van mening dat de Ardense worst intussen een generische benaming geworden was. De Raad van State is het daar niet mee eens en zegt dat de benaming wel degelijk beschermd mag worden, zo melden de advocaten Tanguy de Haan en François Tulkens, die het Waals gewest vertegenwoordigen. "De Raad van State voegt eraan toe dat het gebruik van de naam 'd'Ardenne' op producten die niet in de Ardennen worden vervaardigd, 'van aard is de consument te misleiden over de oorsprong van het product'", aldus de advocaten.

De weg is volgens de advocaten nu vrij voor de Europese Commissie om de "Saucisson d'Ardenne" als beschermde geografische aanduiding (BGA) voor de hele Europese Unie te erkennen. "Vanaf dan zullen alleen de Ardeense producenten van dat type salami de benaming kunnen gebruiken", klinkt het.

Bron: Belga

Volg VILT ook via