nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.01.2012 Vlaanderen blijft voor marien onderzoek op VLIZ rekenen

De Vlaamse overheid sluit een nieuwe vijfjarige overeenkomst met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) om zo het werk van de 1.500 mariene experts in ons land verder te steunen en VLIZ ook meer Europees te verankeren. Dat meldt de krant van West-Vlaanderen. “We staan aan de vooravond van een heuse blauwe economie”, zegt directeur Jan Mees, die duidelijk veel onderzoeksopportuniteiten ziet.

VLIZ is een uniek centraal coördinatieplatform en internationaal aanspreekpunt voor de zee- en kustwetenschappen in eigen land en ver daarbuiten. “VLIZ ondersteunt alle onderzoek op zee en aan de kust. Verder verzamelen we alle mogelijke gegevens over de zee zowel voor het grote publiek, het onderwijs, de wetenschap als de overheid”, vertelt directeur Jan Mees.

Een doorlichting en goed rapport in 2009 heeft geleid tot een nieuwe convenant voor de volgende vijf jaar. Financieel krijgt VLIZ ook wat meer armslag. Door de mariene wetenschappen als een strategische prioriteit naar voor te schuiven, benadrukt Vlaanderen zijn streven naar een gezond marien milieu in harmonie met het enorme economische potentieel van zeeën en oceanen.

Van de subsidies wordt dankbaar gebruikt gemaakt voor een aantal grote projecten. “In het late voorjaar vaart een nieuw onderzoeksschip uit. VLIZ staat in voor de onderzoeksapparatuur aan boord en de meevarende wetenschappers”, vertelt Mees. “In 2013 verschijnt ook voor het eerst ons vijfjaarlijkse Compendium van de zee." Mees vindt dat men nog onvoldoende beseft welke enorme toekomstmogelijkheden de zee ons biedt inzake mariene biotechnologie, energiewinning, enz.

Met het nieuwe convenant engageert VLIZ zich ook in twee nieuwe Europese netwerken. Het huidige personeelsbestand van 40 werknemers zal met 10 à 15 medewerkers kunnen groeien. “Hoe beter we de mariene omgeving en haar interactie met onze omgeving begrijpen, hoe sterker we kunnen inspelen op de competitieve en duurzame economie van de toekomst. Door de verlenging van het convenant kan VLIZ haar belangrijke rol hier in de toekomst blijven spelen,” zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Bron: Krant van West-Vlaanderen/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via