nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2014 Vlaanderen wil 20 miljoen ton schone lucht kopen

De Vlaamse overheid staat op het punt tot 20 miljoen ton schone lucht in het buitenland aan te kopen. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. Het aandeel van de eigen klimaatmaatregelen daalt daardoor tot 42 procent, volgens de cijfers van Bond Beter Leefmilieu. De milieukoepel vraagt de regering haar aankoopplannen op te bergen en werk te maken van de vermindering van CO2-uitstoot in eigen land.

Volgens Vlaams minister­-president Kris Peeters haalde Vlaanderen tussen 2008 en 2012 zo'n 70 procent van zijn klimaatdoelstellingen met interne maatregelen. De rest kwam van steun aan milieuprojecten in het buitenland, om zo extra uitstootrechten te verwerven.

Maar voor de periode tot 2020 is er nu een nieuw plan, met 33 maatregelen. Om de afgesproken reductie van broeikasgassen met 15 procent te halen, staat de Vlaamse overheid op het punt contracten te tekenen voor 20 miljoen ton emissierechten. De helft daarvan dient om de Kyoto-norm uit de voorbije periode (2008-2012) te halen, de andere helft geldt al voor de komende periode.

Volgens Bond Beter Leefmilieu zal het aandeel eigen maatregelen daardoor fors dalen, van 70 naar 42 procent. Maar liefst 58 procent van de inspanning moet dus komen van het aankopen van schone lucht in het buitenland. Mathias Bienstman, klimaatexpert bij BBL, vindt dat de Vlaamse regering daarmee zondigt tegen haar eigen principes. "De Vlaamse regering koopt nu al haar toekomstige klimaatschuld af in plaats van eerst te proberen de uitstoot verder terug te dringen. Zij gelooft blijkbaar niet in de effectiviteit van haar eigen klimaatbeleid", zegt hij.

Het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege betwist de cijfers. De Vlaamse regering zou gewoon inspelen op opportuniteiten, nu de prijs van emissierechten erg laag is. Maar dat het aandeel interne maatregelen daardoor zou terugvallen van 70 naar 42 procent klopt niet, stelt de Vlaamse minister van Leefmilieu. "We zitten op 70 procent interne maatregelen en met het Vlaams Klimaatbeleidsplan blijft dat minstens 70 procent. We nemen in de periode 2013-2020 voor 1,2 miljard euro aan interne maatregelen", luidt het.

Groen-parlementslid Hermes Sanctorum reageert: "Misschien klopt de klimaatboekhouding wel, maar het klimaat wordt er niet beter van en Vlaanderen mist kansen voor een sterkere economie, een lagere energiefactuur en een gezondere lucht." De ngo 11.11.11 vraagt een plafond op de aankoop van emissierechten, "en wat je toch aankoopt moet controleerbaar en duurzaam zijn want uit ons rapport van eind november blijkt dat de kwaliteit van de projecten waar in geïnvesteerd wordt nauwelijks te controleren valt. Soms wordt zelfs geld gepompt in projecten die hier als vervuilend gelden."

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Rita Naert

Volg VILT ook via