nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2014 'Vleesatlas' brengt wereldwijde vleesproductie in kaart

Milieuorganisatie Friends of the Earth publiceert in samenwerking met de Duitse Heinrich Böll Foundation een ‘Vleesatlas’, die de consument bewuster moet doen nadenken over zijn vleesconsumptie. Wereldwijd wordt er vandaag drie keer zo veel vlees geproduceerd als in 1980, goed voor 70 procent van het wereldwijde zoetwaterverbruik.

Met de lancering van de ‘Meat Atlas’ willen beide organisaties de aandacht vestigen op de milieu-impact van onze wereldwijde voedselconsumptie. Sinds 1980 eten we allemaal samen drie keer zo veel vlees, wat volgens de publicatie zowel nefaste gevolgen heeft voor het milieu als voor de volksgezondheid. Daarbij wordt vooral de zogenaamde ‘fabriekslandbouw’ met de vinger gewezen. De publicatie brengt de wereldwijde vleesproductie gedetailleerd in kaart.

Volgens de auteurs van de atlas mag het niet de bedoeling zijn om iedereen ervan te overtuigen nooit meer vlees te eten, maar wél om dat op een andere, meer verantwoorde en bewuste manier te doen. "Elke keer dat we eten, maken we een politieke keuze", zegt Adrian Bebb van Friends of the Earth Europe. "We hebben een impact op het leven van mensen, op het milieu, de biodiversiteit en het klimaat." En die impact is groot, zo blijkt uit het rapport. Wereldwijd verbruikt de landbouw 70 procent van het beschikbare zoetwater, waarvan een derde naar veeteelt gaat.

Om een kilo rundvlees te produceren, is naar verluidt 15.500 liter water nodig. Bijna een derde van de beschikbare grond wordt gebruikt om veevoeder te telen. "En dat terwijl kleine landbouwers hun land en levensonderhoud verliezen. Die schnitzel op ons bord brengt de voedselzekerheid van een hoop mensen in het zuiden in gevaar", klinkt het. De initiatiefnemers vragen de Europese instellingen om mee dat bewustzijn te vergroten. "Mensen staan ervoor open om meer te betalen voor kwaliteitsvlees, maar het is aan de Europese Unie om hen erover te informeren", aldus de organisaties.

Meer informatie: 'Meat Atlas'

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via