nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.06.2013 Vliegenlarven als mogelijke bron van eiwitten voor vee

Vliegenlarven zijn mogelijk de verhoopte oplossing om al het vee in Europa op een meer duurzame manier te voeden en tegelijk het mestprobleem op te lossen. Met een ambitieus onderzoek, dat drie miljoen euro kost, hoopt de Europese Unie twee vliegen in één klap te slaan. De KU Leuven en het Gentse bedrijf Nuscience, producent van mengsels voor veevoeder, werken er aan mee.

In Zuid-Amerika kappen de boeren het regenwoud weg om genoeg sojabonen naar ­Europa te kunnen blijven verschepen, in Europa hebben varkensboeren de handen vol om de mest weer af te voeren. Problemen die om een oplossing smeken nu in de rest van de wereld de vraag naar vlees blijft stijgen. De oplossing zou erin kunnen bestaan om larven te kweken op dierlijke mest en dan te vermalen tot voeder voor die dieren. "Het klinkt misschien wansmakelijk, maar het is goed voor het milieu", schrijft Het Nieuwsblad.

Professor Bart Muys van de KU Leuven onderzoekt de effecten op het milieu. Hij legt uit dat het niet vreemd is dat omnivoren zoals kippen en varkens insecten opeten. De maden zitten vol eiwitten. "Nu krijgen zij soja of vismeel, maar daarvoor moeten we roofbouw plegen op de natuur. Door dit project kunnen we de cyclus sluiten: het afval is er toch en we ­weten er geen raad mee." Trouwens, champignons worden ook op mest gekweekt en daar denkt niemand bij na. Europa moet nog wel de regelgeving rond voedselveiligheid aanpassen voor het project ooit in de praktijk omgezet kan worden.

Ook het Gentse bedrijf Nuscience werkt mee aan het onderzoek.  "Wij gaan na hoe we de eiwitten zo efficiënt mogelijk uit de larven kunnen halen, wellicht door ze te vermalen", zegt Geert ­Bruggeman in Het Nieuwsblad. Nuscience werkt samen met bedrijven die zoeken naar efficiënte productiemethoden voor de insectenlarven.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via