nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2012 "Voeder uit algen is duurzaam, maar duur"

De productie van voeder uit algen als alternatief voor soja is duurzaam, maar economisch nog weinig interessant. De kostprijs bedraagt momenteel een tienvoud van de waarde van soja, stellen onderzoekers van Waterstromen, Ingrepro en Witteveen & Bos. Alleen wanneer consumenten bereid zijn meer te betalen voor duurzaam geproduceerd voeder uit algen, is professionele productie haalbaar.

Kleinschalige laboratoriumproeven hebben in het verleden al aangetoond dat algen geschikt zijn om te verwerken tot voeder, voedingsmiddelen, -supplementen, kunststof, harsen, oliën en biodiesel. Bovendien is het een duurzame manier om afvalwater te verwerken, daar algen in afvalwater gekweekt kunnen worden.

Om te onderzoeken onder welke omstandigheden ‘algenfarming’ geoptimaliseerd kan worden, en of een grootschalige productie economisch interessant kan zijn, hebben drie Nederlandse organisaties in september 2011 een grootschaligere proef aangelegd. Uit die proef blijkt onder meer dat de kwaliteit van het afvalwater waarin de algen gekweekt worden, evenals de temperatuur, CO2-dosering, lichtinbreng, menging en overkapping een belangrijke invloed kunnen hebben op de productie.

Over het algemeen besluiten de onderzoekers dat algen ecologisch gezien een interessante, alternatieve grondstof voor veevoeders zijn. Maar economisch klopt het plaatje nog niet. De kostprijs van algen bedraagt vandaag immers een tienvoud van de waarde van soja. Alleen wanneer de consument bereid zou zijn meer te betalen voor duurzamer voeder, kan een grootschalige productie van algen economisch rendabel zijn.

Meer info: Proefonderzoek algenfarming

Bron: FoodHolland

Beeld: Waterstromen

Volg VILT ook via