nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.04.2010 Voedingsindustrie boos om EU-aanpak gezondheidsclaims

De voedingsindustrie en de Europese Commissie komen steeds openlijker tegenover elkaar te staan in een conflict over gezondheidsclaims. Europa heeft beslist om de wildgroei aan claims aan banden te leggen door ze wetenschappelijk te laten toetsen door het European Food Safety Autority EFSA. Die keurt echter de meeste claims af. Volgens voedingsbedrijven is het totaal onduidelijk op welke grond dat gebeurt.

Danone maakte vorige week bekend dat het om die reden de claims op Actimel en Activia voorlopig terugtrekt. Het zuivelconcern wil eerst meer duidelijkheid over de beoordelingsprocedure. De woordvoerder van Danone beweert dat ook Unilever, Nestlé en Yakult hun voedingsclaims om dezelfde reden terugtrokken.

Op een informatieve vergadering die doorgaat op 1 juni wil EFSA meer uitleg geven bij de beoordeling. Vertegenwoordigers van de industrie en van het Europees parlement zijn daarvoor uitgenodigd. “Wij hopen dat we dan meer duidelijkheid krijgen over de criteria waaraan de wetenschappelijke dossiers moeten voldoen”, zegt de Nederlandse woordvoerder van Danone, Paul Schreurs.

Tot voor kort had de voedingsindustrie honderden claims ingediend bij EFSA. Op 84 dossiers werden er al 66 afgekeurd. Daardoor voelen de vaak omvangrijke wetenschappelijke afdelingen van de voedingsbedrijven zich niet serieus genomen. “De EFSA trekt conclusies in twijfel die wij genomen hebben op grond van wetenschappelijke studies die in de bekende wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd”, klinkt het misnoegd bij Danone.

Bron: Agriholland

Volg VILT ook via