nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2006 Water uit grindplassen houdt Kinrooise velden groen

De landbouwers van Kinrooi pompen elk uur zo'n 1,35 miljoen liter water uit de grindplassen om hun akkers te besproeien. Nooit hadden ze zoveel water nodig om hun gewassen groen te houden. Met een uniek irragatiesysteem met 75 kilometer ondergrondse leidingen, houden ze 2.500 hectare vruchtbaar. De waterprijs doet de winst op de teelt evenwel slinken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat Kinrooi in de droogste hoek van ons land ligt. Maar sinds kort regent het er dag en nacht. Zo'n honderd sproeiers spuiten de akkers nat, per sproeikop zo'n 40.000 liter per uur. De landbouwers van Ophoven, Geistingen, Kessenich, Maaseik en Molenbeersel kunnen aansluiten op een ingenieus irrigatiesysteem.

Nadat de grindboeren de vruchtbare akkers in de Maasbedding opeisten voor ontgrinding, gebruiken de landbouwers het water uit de grindgaten om hun zandgronden te beregenen. "Een dompelpomp pompt het water uit de grindgaten tot in de voorraadkelder van het pompstation. Daar stuwen pompen het water via ondergrondse buizen tot in de velden", legt Rik Ceyssens uit, voorzitter van de coöperatieve irrigatie Ophoven (CIRO). Het systeem is uniek in ons land. "Bovendien is het water van goede kwaliteit".

Zo'n tachtig boeren uit de streek zijn coöperant. Zij staan in voor onderhoud en kosten. "De boeren betalen elk jaar een vast recht van 500 euro en dan nog eens 20 cent per 10.000 liter", zegt regenmeester Mathieu Teuwen. Zijn zoon Johan is ook aangesloten op het systeem. "Door de hitte gebruik ik per uur zo'n 40.000 liter. Dat kost al snel 200 euro per dag. We zullen dus veel minder verdienen aan onze groenten, maar wie niet sproeit, verliest wellicht zijn oogst".

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via