Wereldwijde graanoogst lager dan vorig jaar

Dankzij het zomerweer van de voorbije weken is de gerstoogst flink opgeschoten, vooral in Vlaams-Brabant en het Hageland. De opbrengst zou volgens Boerenbond "behoorlijk" zijn. De Internationale Graanraad schat de wereldwijde graanoogst dit jaar overigens op 1.715 miljoen ton. Dat is 3,8 procent minder dan in 2008.
13 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Dankzij het zomerweer van de voorbije weken is de gerstoogst flink opgeschoten, vooral in Vlaams-Brabant en het Hageland. De opbrengst zou volgens Boerenbond "behoorlijk" zijn. De Internationale Graanraad schat de wereldwijde graanoogst dit jaar overigens op 1.715 miljoen ton. Dat is 3,8 procent minder dan in 2008. 

Ondanks de economische crisis wordt voor 2009-2010 wel een groter graanverbruik in het vooruitzicht gesteld. Door de combinatie van een krimpende productie en een toenemende vraag zouden de mondiale stocks terugvallen tot 327 à 348 miljoen ton. Het belangrijkste graangewas is tarwe. De wereldwijde tarweproductie wordt geraamd op 652 à 656 miljoen ton. Dat is vier procent lager dan vorig jaar, maar nog altijd hoger dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.

Voor de Europese Unie rekent de Commissie op een graanoogst van 287,3 miljoen ton. Dat is 8,4 procent minder dan de recordoogst van 2008 en nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Ook de Europese stockvoorraden zouden teruglopen met zo'n dertig miljoen ton. De gaanexport vanuit de EU zou daardoor aanzienlijk lager uitvallen dan vorig jaar.

In de meeste lidstaten is het graanareaal dit seizoen gedaald, waarbij de voornaamste dalingen vastgesteld worden in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook in Duitsland en Polen is het areaal gekrompen. Daarenboven zouden ook de opbrengsten lager liggen in vergelijking met de uitzonderlijk hoge opbrengsten van 2008.

Het kleinere graanareaal kan deels verklaard worden door de uitbreiding van de oppervlakte voor oliehoudende zaden. Vooral in Duitsland is het koolzaadareaal fors toegenomen, waardoor dat land Frankrijk voorbijgestoken is als de belangrijkste producent in Europa. Opmerkelijk is ook de verdubbeling van het soja-areaal in Italië.

Na een korte periode van stijgende graanprijzen in de loop van het voorjaar tekende zich de voorbije weken opnieuw een prijsdaling af op de internationale markten. De notering voor baktarwe op de Parijse termijnmarkt schommelt rond 140 euro per ton, voor levering in november. De handel wacht op een beter zicht op de opbrengsten en de kwaliteit van de graanoogst alvorens zich te positioneren in de markt, zo staat te lezen in Boer&Tuinder.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek