nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2012 Zeeuwse mosselboeren boos om bio-mosselen Carrefour

Carrefour gaat bio-mosselen verkopen. De ‘Premium Bio Mosselen’ zijn afkomstig uit Ierland en kregen als eerste en enige in de wereld het bio-label toegekend. De Zeeuwse mosselboeren reageren misnoegd op het nieuws. “Alsof wij een minder milieuvriendelijk product afleveren. Een mossel is toch altijd bio?”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Het Nederlandse bedrijf dat de bio-mosselen aan Carrefour levert, Krijn Verwijs, zegt op zijn beurt de Zeeuwse mosselen niet te willen afschilderen als minderwaardig. “Waarom zouden we dat doen? We verkopen ze immers ook. We willen alleen de ecologische kweekmethode van deze mosselen benadrukken, die toch verschilt van die van de Zeeuwse mosselen.”

De bio-mosselen worden volgens Carrefour en Krijn Verwijs gekweekt “met het grootste respect voor de natuur, in de kristalheldere wateren langs de Ierse kust”. Daarbij zou het natuurlijke evenwicht nooit verstoord worden. Zo gebruiken de Ierse mosselboeren niet-vervuilende schepen, die in natuurkleuren geschilderd zijn zodat ze de dieren niet verstoren, en die tegen een constante, zuinige snelheid varen. Verder gebruiken ze ecologische producten voor de reiniging van hun dek, wordt de afvalverwerking streng gecontroleerd en werken ze met milieuvriendelijke verpakkingen. “Dergelijke inspanningen maken hun mosselen net iets meer bio dan anderen.”

Maar de Zeeuwse mosselboeren zijn niet overtuigd. “Die Ieren kweken op dezelfde manier en gebruiken dezelfde boten en hetzelfde verpakkingsmateriaal als wij. Vorig jaar kregen wij zelfs nog het internationale MSC-kenmerk voor duurzame visserij toegekend. Toch het beste bewijs dat wij milieuvriendelijk tewerk aan? Dat bio-label is gewoon een verkooptruc. Een die ons in een slecht daglicht stelt.”

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via