nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2011 Zeeuwse mosselkwekers vrezen toekomstige oogstproblemen

De Zeeuwse mosselsector krijgt voor het tweede jaar op rij te maken met een teleurstellende oogst en slechte toekomstperspectieven. In de Oosterschelde werd nauwelijks mosselzaad gevonden, veel babymossels werden opgegeten door zeesterren en de kwaliteit van de oogst dit jaar valt tegen. Dat zegt Daan van Doorn van de producentenorganisatie Mosselcultuur in Het Laatste Nieuws.

Van Doorn gaf uiting aan zijn bezorgdheid om de sector tijdens de jaarlijkse mosseldag in Yerseke. Vooral het gebrek aan mosselzaad in de Oosterschelde en de schade die zeesterren hebben aangericht aan de populatie babymosselen baren hem zorgen. "Dit heeft immers gevolgen voor de oogst in 2012 en 2013", vertelt hij in Het Laatste Nieuws. Ten slotte moeten de kwekers het dit jaar doen met lagere prijzen, aangezien de Zeeuwse mosselen kleiner en minder vlezig zijn dan vorig jaar.

De prijs daalde afgelopen week dan ook tot 65 eurocent per kilo. “Wat behalve voor de kwekers slecht is voor de plukkers en verwerkers. Zij hebben momenteel weinig werk.” Van Doorn is ervan overtuigd dat de sector de tegenslagen zal overleven, maar vreest de gevolgen voor de komende jaren.

Het Zeeuwse mosselseizoen is omwille van de teleurstellende mosselkwaliteit pas op 13 juni van start gegaan, een week later dan gepland.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: distrifood.nl

Volg VILT ook via