nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2012 Zeolieten kunnen opbrengst in droge gebieden verhogen

Zeolieten die met meststoffen zijn verrijkt, kunnen een significant hogere opbrengst geven dan bij een normale stikstofbemesting, zeker in droge gebieden. Dat blijkt uit onderzoek bij zetmeelaardappelen uitgevoerd door de Nederlandse universiteit van Wageningen. Een zeoliet is een natuurlijk vulkanisch mineraal dat veel voorkomt in landen als Indonesië.

Natuurlijk zeoliet is opgebouwd uit silicium, aluminium en zuurstofatomen. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan doordat vulkanische aswolken in het zeewater terechtkwamen. Door de snelle afkoeling ontstond een zeer poreuze en regelmatige structuur waarin kleine moleculen als water en ionen zitten. Wanneer zeolieten verrijkt worden met mineralen die voor landbouwgewassen belangrijk zijn, dan kunnen ze gebruikt worden als meststof.

Zeoliet blijkt heel wat voordelen te hebben in vergelijking met kunstmest dat vandaag wordt gebruikt door landbouwers. “Zeolieten kunnen de voedingsstoffen waarmee ze verrijkt zijn, heel langzaam en geleidelijk afgeven. Zo zijn ze gedurende het hele groeiseizoen voor de plant beschikbaar en dus groeit de plant geleidelijker en hoeft een teler minder te bemesten. De stikstofbemesting kan tot 25 procent lager liggen”, beweert Huib van der Stok van United Technology, een bedrijf dat zeolieten levert.

Bijkomend voordeel is dat zeoliet tot 70 procent van zijn gewicht aan water kan opnemen en gedurende lange tijd vasthouden. “In periodes van droogte geeft het materiaal water af, waardoor er minder nood is aan irrigatie. Tijdens een regenbui neemt het zeoliet ook weer water op om daarna geleidelijk weer af te geven”, aldus van der Stok. Bovendien blijkt bij meerjarig gebruik van zeoliet de water- en voedingsstoffenvasthoudende werking nog beter te worden. “Het materiaal blijft in de bodem immers zijn werk doen.”

Wageningen Universiteit testte zo’n zeoliet verrijkt met mineralen bij de teelt van twee zetmeelaardappelrassen in combinatie met vloeibaar kaliumchloride dat op het blad van de plant werd gespoten. De opbrengst en het basisgewicht van de aardappelen die een zeolietbehandeling kregen, lagen zo’n 11 procent hoger dan diegenen die de behandeling niet kregen. De onderzoekers spreken van een significant verschil, maar benadrukken dat het gaat om resultaten van één veldproef.

Dit jaar komt er een nieuwe test in samenwerking met Agrifirm waarbij het aardappelras Agria zal getest worden en er een vergelijking komt met andere meststoffen.

Bron: Aardappelwereld/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via