nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.10.2013 "Zuivelimport China neemt nog twee jaar toe"

De Chinese vraag naar zuivelproducten zal de komende twee jaar nog toenemen en dat terwijl de melkproductie in het land achterblijft. Nadien zal de binnenlandse productie op grootschalige melkveebedrijven toenemen zodat er een einde komt aan de toenemende import van zuivel in China. Dat staat in een rapport van Rabobank. De zuivelconsumptie in het land is de jongste jaren sterk toegenomen.

Sinds het melamineschandaal is het aantal grootschalige melkveebedrijven in China fors toegenomen. In 2008 telde 17 procent van de melkveebedrijven in het land meer dan 500 melkkoeien, in 2011 was dat al 27 procent. Tegelijkertijd zijn heel wat kleine Chinese melkveebedrijven verdwenen, vooral als gevolg van de aangescherpte regels. Toch kunnen de nieuwe grootschalige bedrijven de productie van de weggevallen melkveebedrijven nog niet evenaren. 

Doordat de groei van de inlandse melkproductie stilgevallen is, steeg de zuivelimport in het land de afgelopen twee jaar tussen de 20 en 30 procent per jaar. Volgens Hayley Moynihan, directeur van Rabobank, duurt het nog twee tot drie jaar vooraleer er voldoende grootschalige melkveebedrijven zijn gebouwd om de weggevallen productie van de kleine melkveebedrijven op te vangen. “Pas dan neemt de Chinese zuivelimport mogelijk af”, klinkt het.

De verwachting is dat China bijna 20 procent van haar zuivel moet importeren om aan de lokale vraag te kunnen voldoen. Relatief kleinschalige melkveebedrijven in China (minder dan 100 koeien) zijn nog steeds goed voor 60 procent van de melkproductie.

Meer informatie: China’s Raw Milk Supply: Still Dreaming of a White River

Bron: Eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij.nl

Volg VILT ook via