"Aandeelhouders Veiling Haspengouw blijven in de kou"

Verschillende (ex-)aandeelhouders van de failliete Veiling Haspengouw doen in de krant hun beklag over de spaarcenten die ze door het bankroet verliezen. Voor sommige fruittelers gaat het om duizenden euro’s. “Ik heb geprobeerd met de beschikbare middelen zoveel mogelijk iedereen te betalen”, aldus CEO Marijke Vanderstukken. “Wij hebben indirect naar een oplossing van de aandeelhouders gezocht als ze de overstap naar de BFV of BelOrta maakte waar ze de kapitaalsgarantie kregen.”
21 augustus 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:41
Lees meer over:

Verschillende (ex-)aandeelhouders van de failliete Veiling Haspengouw doen in de krant hun beklag over de spaarcenten die ze door het bankroet verliezen. Voor sommige fruittelers gaat het om duizenden euro’s. “Ik heb geprobeerd met de beschikbare middelen zoveel mogelijk iedereen te betalen”, aldus CEO Marijke Vanderstukken . “Wij hebben indirect naar een oplossing van de aandeelhouders gezocht als ze de overstap naar de BFV of BelOrta maakte waar ze de kapitaalsgarantie kregen.” 

Voor sommige aandeelhouders-coöperanten die eerder al het zinkend schip verlieten of zich niet aansloten bij BFV of BelOrta smaakt de ontbinding van Veiling Haspengouw extra bitter. Sommige onder hen verliezen hun spaargeld dat jarenlang werd opgebouwd met een percentage dat werd inhouden bij elke levering van fruit aan de veiling en werd omgezet in aandelen. Bij Veiling Haspengouw was de uitbetalingstermijn op maximum 10 jaar vastgesteld na de aanvraag. Teler Wim Martens stapte vijf jaar geleden uit de coöperatie.

“Normaal komt je dan op een lijst met aanvraag voor uitbetalingen”, aldus Martens. “In een normale situatie werd het uitbetaald na vijf jaar. Wij zouden nu aan de beurt komen maar worden in snelheid gepakt door het plotse einde van de veiling. Er werd ons verteld dat er nog een tegoed van GMO-gelden was die voor ons bestemd waren. Maar daar blijkt nu niets meer van te kloppen. Ik zie voor mij 22.800 euro en voor mijn neef Koen 17.000 euro aan onze neus voorbijgaan.” “Ik dacht dat ik een appeltje voor de dorst voor na mijn pensioen had bijeen gespaard maar dat lijkt nu op een luchtbel uit te draaien”, doet een andere teler zijn verhaal. “Het gaat om verschillende duizenden euro's”, zo klinkt het.

In een reactie zegt CEO Marijke Vanderstukken dat het niet ongewoon is dat je de rechten op aandelen verliest als je uit een organisatie stapt en geen actieve producent meer bent. “Ik heb geprobeerd met de beschikbare middelen zoveel mogelijk iedereen te betalen”, zo zegt ze. “Dat er voor alle puzzelstukken geen oplossing is betreur ik ook maar het is de enige weg. Wij hebben indirect naar een oplossing van de aandeelhouders gezocht als ze de overstap naar de BFV of BelOrta maakte waar ze de kapitaalsgarantie kregen. Maar er waren er die vrij wilden zijn.”

Vanderstukken zegt ook dat het onbegonnen taak was om de achtergelaten puinhoop door de vorige beheerders tot een goed eind te brengen. “Ik heb alles gedaan om te slagen, waar ik voor een groot stuk in geslaagd ben, maar krijg alles wat jarenlang fout liep niet opgelost. Maar het komt erop neer dat wie geen actief lid meer is ook geen vergoedingen van zijn aandelen zal uitbetaald krijgen, tenzij de buitengewone algemene vergadering er anders over beslist.” 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek