nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2018 Aanhoudende droogte erkend als landbouwramp?

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege start de procedure om de aanhoudende droogte te erkennen als landbouwramp. "We zullen die procedure starten, maar we moeten daar wel de adviezen van experten voor hebben”, reageert de minister. “Zo moet vastgesteld worden dat het gaat om een uitzonderlijke droogte. Daar hebben we het KMI voor." Ondertussen stuurde het KMI een hittewaarschuwing uit omdat er nog een periode met erg hoge temperaturen verwacht wordt.

Sinds begin juni wordt de land- en tuinbouwsector geconfronteerd met een combinatie van uitzonderlijke droogte en met zeer hoge temperaturen. “Intussen wordt het voor een aantal teelten duidelijk dat er wel degelijk schade zal zijn”, klinkt het bij Boerenbond. “Uit de voorspellingen blijkt ook dat ook de komende dagen weinig tot geen regen verwacht mag worden. Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke situatie.”

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) spreekt van uitzonderlijke omstandigheden. "We zijn ervan overtuigd dat we op een punt gekomen zijn dat enkele buien niet meer voldoende zullen zijn om de groei terug op gang te brengen en dat de schade voor een aantal teelten onomkeerbaar is", aldus ABS. Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS en Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, namen dan ook het initiatief om aan Vlaams minister van Landbouw, Joke Schauvliege, te vragen om na te gaan of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn. Volgens de minister is die procedure is intussen gestart, dat zei ze tijdens een uitzending van VTM Nieuws.

De minister benadrukte ook dat de mensen zich geen zorgen moeten maken dat er door de aanhoudende droogte geen water meer uit hun kraan zou komen. "Er is voldoende voorraad, maar we vragen wel om zuinig en verantwoord om te springen met drinkwater. Als de preventieve maatregelen worden nageleefd, blijft er nog twee tot drie maanden water uit de kraan lopen.”

Met het drinkwater zit het voorlopig nog goed, maar de aanhoudende hitte is een andere zaak. “We hebben een hittewaarschuwing uitgezonden omdat er een periode met erg hoge temperaturen aankomt”, aldus het KMI. Zowel overdag als ’s nachts zal het meerdere dagen zeer warm blijven. De komende dagen zou het kwik overdag stijgen tot 31 graden. Donderdag wordt tot 33 graden verwacht en vrijdag klimt het kwik zelfs tot 34 graden. 's Nachts zou de temperatuur rond 20 graden blijven hangen. “Als de voorspellingen kloppen, gaat het om de eerste hittegolf dit jaar.”

Bron: Belga

Volg VILT ook via