nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.02.2019 Aantal besmette everzwijnen neemt nog toe

Van de 1.696 geanalyseerde everzwijnen in Wallonië, waarvan er 1.588 komen uit de perimeter waar het virus van de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen, waren er 573 met het virus besmet. Dat deelt Waals minister René Collin mee. Het aantal everzwijnen met Afrikaanse varkenspest blijft dus toenemen. Op 15 februari werden 494 besmette dieren geteld.

Door de vondst van een dood everzwijn besmet met Afrikaanse varkenspest in de zone tussen Les Fossés en Mellier werden de beperkingszones in de provincie Luxemburg aangepast. De bufferzone en besmette zone werden uitgebreid naar het noorden om de kans te verkleinen dat de besmettelijke ziekte slachtoffers maakt daarbuiten. Tot op heden werden 573 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen ontdekt. Dat aantal blijft oplopen sinds de ontdekking van dode everzwijnen in de streek van Etalle medio september vorig jaar.

Geografisch blijft de besmetting wel nog altijd ver verwijderd van de regio’s in ons land waar er zich veel varkensbedrijven situeren. Een blik op het wekelijks overzicht dat Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE) maakt, leert dat ons land niet alleen staat met nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde varkens. Ook uit Roemenië, Letland en Polen komt de ene melding na de andere.

In China heeft het varkenspestvirus zich inmiddels verspreid over het ganse grondgebied waar professionele varkensbedrijven gevestigd zijn. Het Chinese ministerie van Landbouw bevestigde een uitbraak op een bedrijf met 5.600 varkens in de noordelijk gelegen provincie Hebei. Een tweede recente uitbraak situeert zich op een varkensbedrijf in de regio Binnen-Mongolië. De provincie Hebei was officieel nog virusvrij.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via