nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2019 Aantal in beslag genomen dieren stijgt jaar na jaar

De dienst Dierenwelzijn, onderdeel van het Departement Omgeving, heeft in 2018 elke maand gemiddeld 261 verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag genomen. Dat is een nieuw record. De oorzaak van de stijging is te vinden in de capaciteitsuitbreiding van de Dienst Dierenwelzijn. “Waar vroeger vooral reactief werd opgetreden op basis van klachten, treedt de inspectiedienst nu steeds meer proactief en structureel op”, zegt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Van alle in beslaggenomen dieren gaat het slecht in een minderheid van de gevallen om echte landbouwdieren.

Sinds de bevoegdheid voor dierenwelzijn in 2015 naar Vlaanderen werd overgeheveld, werd de Inspectiedienst Dierenwelzijn met maar liefst 60 procent uitgebreid. “Korte handhaving is het sluitstuk van elk serieus beleid. We willen zowel de subjectieve als de objectieve pakkans voor dierenbeulen vergroten”, zo licht Vlaams dierenwelzijnsminister Weyts de uitbreiding toe. Daardoor is ook het aantal inbeslagnames jaar na jaar gestegen. In 2016 ging het om ongeveer 200 dieren per maand, in 2017 waren het er al 250 per maand. In 2018 werd een nieuw record gevestigd met maandelijks 261 gevallen van inbeslagname, goed voor 3.186 in beslag genomen dieren op jaarbasis.

De grootste categorie van in beslag genomen dieren zijn vogels. In 2018 ging het om 1.288 stuks. Daarna volgen honden (714), schapen, geiten of herten (308) en katten (291). De top vijf wordt aangevuld met knaagdieren en konijnen (242) en paardachtigen (101). De typische landbouwdieren zoals varkens en runderen zijn onderaan in de ranglijst terug te vinden. Zo werden er afgelopen jaar 34 runderen en 96 varkens in beslag genomen. Met vier procent van het totale aantal vormen typische landbouwdieren dus om een kleine minderheid. 

De in beslag genomen dieren krijgen elders onderdak. Vaak is dat in een asiel dat hiervoor een vergoeding krijgt. "Het gaat vaak om ronduit hartverscheurende toestanden zodat inbeslagname de enige optie is", aldus Weyts.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via