nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.09.2018 Aantal obesen stijgt samen met het aantal hongerlijders

Hoewel de levensverwachting in het algemeen gestegen is in Europa, is de vooruitgang niet in ieder land even groot. Ook zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen, en tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Dat blijkt uit het driejaarlijkse Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral tabak, alcohol, overgewicht, obesitas en het ontbreken van vaccinaties spelen daarbij volgens de WHO een belangrijke rol. Wereldwijd is één op de acht mensen obees terwijl, zo melden de Verenigde Naties in een ander rapport, nog altijd 821 miljoen mensen honger lijden.

De gemiddelde levensverwachting in en rond Europa bedraagt nu bijna 78 jaar. Tussen de verschillende landen loopt dat uiteen van 83,1 jaar in Luxemburg tot 70,7 jaar in Turkmenistan. In België bedraagt de gemiddelde levensverwachting 81,2 jaar (83,5 voor vrouwen en 78,8 voor mannen). In de EU worden de Luxemburgers, de Fransen en de Spanjaarden het oudst, gemiddeld 83 jaar. Het aantal gevallen van obesitas ligt met 22,1 procent in België iets lager dan het gemiddelde van 23,3 procent. Maar er zijn in ons land wel meer personen dan gemiddeld met overgewicht: 59,5 procent tegenover 58,7 procent.

Wereldwijd is obesitas een groeiend probleem. Eén op de acht volwassenen is nu obees. Dat is vooral zo in Noord-Amerika, maar ook in Afrika en Azië stijgt die trend. Het andere uiterste zijn mensen die honger lijden. Over beide fenomenen berichten de Verenigde Naties in hun nieuwe jaarrapport 'The State of Food Security and Nutrition in the World'. Bij de 821 miljoen mensen die honger lijden, zijn 150 miljoen kinderen.

Ondanks beloftes om honger uit de wereld te helpen, is het al het derde jaar dat het aantal hongerlijders niet afneemt maar toeneemt. De impact van klimaatverandering op landbouw is de belangrijkste oorzaak. Vooral in Zuid-Amerika en in de meeste Afrikaanse landen lijden nu meer mensen honger en de verbeteringen van de laatste jaren in Azië stokken. Een situatie van voedselonzekerheid kan bijdragen aan overgewicht en obesitas, wat paradoxaal kan klinken. Volgens Wereldvoedselorganisatie FAO komt dat omdat verse, gezonde voeding vaak te duur is voor gezinnen die het moeilijk hebben. Zij kiezen voor goedkope maaltijden die vaak veel calorieën bevatten en weinig waardevolle voedingsstoffen.

Meer info: FAO

Bron: Belga / De Morgen

Beeld: FAO

Volg VILT ook via