nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.10.2017 Aantal particuliere gebruikers pesticiden daalt

Iets minder dan de helft van de Vlamingen gebruikt nog chemische gewasbescherming om tuin en oprit onkruidvrij te houden. Vooral in Limburg, bij grote gezinnen met een grote tuin is het gebruik nog sterk ingeburgerd. Het aantal particuliere gebruikers is evenwel gedaald, en 53 procent van wie het gebruikt zegt op zoek te zijn naar alternatieven. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Milieumaatschappij waarover de kranten dit weekend berichtten. Minister van Omgeving Joke Schauvliege voelt zich in haar beleid gesterkt door de resultaten, maar Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Velt zijn minder optimistisch. Zij pleitten nog steeds voor een totaalverbod.

“Het feit dat meer dan de helft van de Vlamingen geen pesticiden meer gebruikt, en dat het aantal gebruikers daalt, is een bewijs dat ons beleid werkt”, stelt minister Schauvliege in Het Nieuwsblad. Voor Bond Beter Leefmilieu mag het echter nog verder gaan. “Het is een goede eerste stap, maar niet meer dan dat. Voor een echte omslag moet je stoffen als glyfosaat verbieden. Het draagvlak is er. De mensen geven aan dat gezondheid één van hun voornaamste bekommernissen is”, zegt beleidsmedewerker Erik Grietens in Gazet van Antwerpen. 

Geert Gommers van Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, sluit zich daarbij aan. “De Vlaamse overheid heeft het gebruik van glyfosaat wel verboden, maar het product is nog vrij te koop in de winkel. Bovendien wordt er nooit op gecontroleerd, dus dat verbod is in de praktijk een lege doos”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Een totaalverbod op pesticiden zoals BBL en Velt vragen, kan Schauvliege niet opleggen. Die bevoegdheid zit bij haar federale collega Denis Ducarme. Maar ze zegt wel van plan te zijn om op de bewandelde weg verder te gaan. “We moeten particulieren ervan overtuigen dat het niet gebruiken van pesticiden goed is voor de gezondheid, het leefmilieu én de portemonnee.”

Ondanks een dalend aantal particuliere gebruikers, blijft het totale volume gewasbescherming al jaren stabiel op zo’n 3 miljoen kilo werkzame stof per jaar. Dat komt omdat particulieren slechts voor een fractie van het totale gebruik verantwoordelijk zijn. Landbouwers blijven de grootste gebruikers.  

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via