nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2017 Aanvoerplatform REO Veiling in Poperinge dient tuinbouw

Afcowest, de Tuinbouw Afzetcoöperatie Westhoek, vierde zijn 20ste verjaardag. Om de tuinbouw in de regio Poperinge te bevorderen en niet elke tuinder naar de REO Veiling in Roeselare te laten rijden, werd in een aanvoerplatform voorzien. 235 producenten uit de streek brengen hun groenten naar een loods in Poperinge, waarna Afcowest het gemeenschappelijk vervoer naar de REO Veiling in Roeselare regelt. Dat scheelt een pak in de transportkosten.

Drie keer per week kunnen tuinders uit de regio Ieper, Poperinge en Heuvelland hun groenten afleveren in de loods van Afcowest in Poperinge. Daar worden de groenten door een kwaliteitsverantwoordelijke van REO Veiling in Roeselare gekeurd, waarop alles in een gemeenschappelijk koeltransport naar de versmarkt op de veiling zelf wordt gebracht. “We helpen kwaliteitsgroenten uit de Westhoek hun weg vinden naar de consument”, zei Afcowest-voorzitter Joseph Cardoen in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de 20e verjaardag van de coöperatie.

De kortere afstand is het grote voordeel voor de coöperanten, zeker bij een kleinere hoeveelheid groenten is dat voordeliger. Gestart met 82 vennoten telt Afcowest vandaag 235 producenten-aandeelhouders. In 1997 werd gemiddeld één vrachtwagen groenten per aanvoer samengebracht en getransporteerd naar Roeselare. "Na vijf jaar kwam de aanvoer gemiddeld op drie opleggers per aanvoerdag. En in 2016 werden 1,4 miljoen kisten samengebracht in onze loods, wat neerkomt op ongeveer zeven volle opleggers per dag", zegt de voorzitter.

Cardoen: "Door onze coöperatie was er de voorbije 20 jaar niet alleen een groei in de productie van groenten voor de versmarkt in de regio. Even belangrijk is het inspelen op de noden van de moderne consument. Twintig jaar geleden kon niemand vermoeden dat de aanvoer van courgettes in 2016 met 3,6 miljoen stuks groter zou zijn dan de aanvoer van prei en witloof.”

Bron: Het Laatste Nieuws / Boer&Tuinder

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via