nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2020 Aardappelsector belooft solidaire aanpak problemen

Door de coronacrisis is de ontwikkeling van de aardappelmarkt sterk verstoord. De mondiale vraag naar verwerkte aardappelproducten is sterk afgenomen en dat laat zich voelen bij telers en verwerkers. “Dit had niemand zien aankomen. Het zorgt voor grote onzekerheid binnen gans de aardappelketen”, zegt brancheorganisatie Belpotato.be in een persbericht. Belgapom laat weten dat het er alles probeert aan te doen om de gecontracteerde aardappelen te kunnen vermarkten of verwerken. Een platform werd opgericht waarbij verwerkers contracten die op korte termijn verwerkt moeten worden, kunnen aanbieden aan collega's.

Vorige week liet Belgapom, de federatie van de aardappelhandel en -verwerking, al weten dat de vrije markt van de aardappelen volledig ingestort was. Waar het hamstergedrag van de afgelopen weken ervoor zorgde dat de vraag naar verse aardappelen boomde, heeft het sluiten van de horeca en fastfoodketens enerzijds en het annuleren van evenementen anderzijds de vraag naar diepvriesfrieten en chips zwaar doen terugvallen. Aangezien België wereldwijd de grootste exporteur is voor verwerkte aardappelproducten, heeft dat er zwaar ingehakt bij de verwerkende industrie. Sommige fabrikanten hebben productie-eenheden in binnen- of buitenland moeten sluiten.

Met alle gevolgen van dien voor de aardappelprijzen. Zowel in ons land, maar ook in onze buurlanden, zijn er geen prijsnoteringen meer voor de vrije markt. “De kans is reëel dat de vrije markt ook de rest van het seizoen onder druk blijft staan”, laat Belpotato.be nu weten. De brancheorganisatie die begin dit jaar boven de doopvont werd gehouden, verenigt alle schakels in de aardappelketen en belooft er alles aan te doen opdat de sector niet aan zijn lot wordt overgelaten.

Op vlak van contracten is er binnen de brancheorganisatie beslist dat de Belgische bedrijven op dit moment voorrang geven aan het naleven van de contracten die werden afgesloten tussen de telers, handel en industrie. “In een aantal gevallen wordt de levering van contracten enigszins naar latere datum verschoven, mits inachtneming van afspraken die voorafgaand werden gemaakt”, legt Belpotato.be uit.

Na overleg met de Belgische mededingingsautoriteit heeft Belgapom een platform gecreëerd om contracten die om kwaliteitsredenen dringend verwerkt moeten worden, alsnog te kunnen verwerken. Daarbij wordt geprobeerd om een beroep te doen op de solidariteit tussen de handel en verwerking.

Volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom, betekent dit dat verwerkers en handelaars solidair zullen zijn om contracten over te nemen, in de wetenschap dat de vrije markt op vandaag natuurlijk stukken goedkoper is. “We hopen dat de commerciële relaties tussen bedrijven op basis van contracten ook in slechte tijden maximaal overeind zullen blijven. Natuurlijk zal er voor sommige bedrijven een overmachtssituatie ontstaan, zeker als de huidige maatregelen nog heel lang zullen aanhouden”, klinkt het.

Als gevolg van deze situatie zien de aardappeltelers, zeker zij die voorzien zijn op de lange bewaring, zich geconfronteerd met grote verliezen. Bovendien staat met het goede weer van de laatste dagen ook het nieuwe plantseizoen voor de deur. “Of de coronacrisis ook op het seizoen 2020-2021 impact zal hebben, is niet uitgesloten”, klinkt het bij Belpotato.be.

Door de grote onzekerheid waarmee ganse de aardappelketen zich geconfronteerd ziet, heeft Belgapom, samen met de Europese federaties die verenigd zijn in Europatat (handel), EUPPA (verwerking) en Copa-Cogeca (primaire productie) de vraag gesteld aan Europa voor steunmaatregelen. “Nog nooit sinds de oprichting van de EU hebben wij om steun gevraagd. Dit is nooit gezien en wijst op de uitzonderlijkheid van de situatie”, klinkt het. Belpotato.be heeft onze landbouwministers Denis Ducarme (federaal), Hilde Crevits (Vlaams) en Willy Borsus (Waals) aangesproken om die vraag op de Europese landbouwraad van woensdag te stellen. Op die vraag werd evenwel niet ingegaan. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via