nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.04.2019 Aardbeiplantjes gaan in 6 landen luchtkwaliteit meten

Het citizenscienceproject AIRbezen van de Universiteit Antwerpen breidt uit naar zes Europese landen. Onder leiding van de universiteit zullen burgers uit de verschillende landen helpen bij het onderzoek naar de link tussen luchtverontreiniging en groen in de stad. "Opnieuw gaan we de verkeersgebonden luchtkwaliteit in de stedelijke omgeving opvolgen aan de hand van aardbeiplantjes, die verzorgd zullen worden door vrijwillige burgers, vijftig per stad", legt Roeland Samson, bio-ingenieur aan de UAntwerpen, uit.

Het project AIRbezen startte in 2014, onder leiding van bio-ingenieur Roeland Samson van de UAntwerpen. Met aardbeienplantjes brachten meer dan duizend Antwerpenaars verkeersgerelateerde luchtverontreiniging in kaart. Latere campagnes vonden in Drimmelen, in Nederland, en Zaragossa, in Spanje, plaats. In Oost-Vlaanderen deden in 2017 meer dan tienduizend mensen mee. Nu wordt het onderzoek met de aardbeiplantjes verder uitgebreid naar in totaal zes landen.

Zeven onderzoeksinstellingen in België, Estland, Frankrijk, Polen, Portugal en Zwitserland werken daarbij samen. De deelnemende steden werden geselecteerd op basis van hun ligging: op een noordoost- naar zuidwestgradiënt door Europa, zodat verschillende klimaatzones aan bod komen. Naast het onderzoek naar de luchtkwaliteit aan de hand van aardbeiplantjes, wordt ook een nieuw aspect gekoppeld. "We zullen ook het bestuivingssucces van planten in de stedelijke omgeving onderzoeken, en daarvoor gebruiken we een ander plantje, de gewone rolklaver", aldus Samson.

Elke deelnemende burger krijgt een aardbeiplant en een gewone rolklaver. In de lente en de zomer van dit jaar moeten de plantjes verzorgd worden, moeten het aantal, de grootte en de vorm van de aardbeien opgevolgd worden en de peulen van de rolklaverplanten verzameld worden. Vervolgens worden de peulen en bladeren geanalyseerd aan de UAntwerpen. De resultaten worden in november 2019 verwacht. Het is de bedoeling dat wetenschappers, na analyse van de resultaten, in staat zullen zijn om de luchtverontreiniging te linken aan de aanwezigheid van stedelijk groen. Zo zou het ook mogelijk moeten zijn om te bepalen hoe groot een stedelijk park moet zijn om impact te hebben op het klimaat in de stad.

Bron: Belga

Volg VILT ook via