nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2018 ABS wil gebruik van het woord vlees aan banden leggen

Voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) kan het niet langer dat er vanuit vegetarische hoek en door de retailers onrechtmatig gebruik gemaakt wordt van begrippen als vlees, hamburger, biefstuk of worst. “Ze willen enkel en alleen consumenten verleiden met hun nieuwe voedingsproducten waar geen of amper vlees is in verwerkt”, reageert Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS. “We nemen contact met parlementairen om een wetgevend initiatief in gang te zetten om het valselijk gebruik van die begrippen aan banden te leggen, lees: te verbieden.”

Volgens de Dikke van Dale betekent vlees ‘spiermassa van mensen en dieren’. “Duidelijker kan het woordenboek niet zijn”, zegt Hendrik Vandamme. Toch merkt hij dat de woorden vlees, biefstuk, steak of hamburger steeds meer gebruikt worden wanneer er geen of amper vlees aanwezig is in de desbetreffende voedingsproducten. “Stuk voor stuk zijn het woorden die duidelijk gedefinieerd zijn en niet kunnen gebruikt worden voor producten die niets te maken hebben met vlees. Wie dat wel doet maakt zich schuldig aan consumentenbedrog en heeft blijkbaar nood aan het leggen van een link naar vlees om marketingredenen.”

Daarmee is de toon gezet voor een pittig debat over het al dan niet onrechtmatig gebruik van begrippen en benamingen bij voeding. “De Europese verordening 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten laat geen enkele twijfel bestaan over wat correcte voedselinformatie betekent”, aldus Vandamme. In de verordening staat te lezen dat in de voedselinformatiewetgeving een verbod moet worden ingesteld op informatie die misleidend is voor de consument, in het bijzonder wat betreft de kenmerken, effecten of eigenschappen van de levensmiddelen, of die aan levensmiddelen een geneeskrachtige werking toeschrijft.

Om doeltreffend te zijn moet dat verbod ook gelden voor de presentatie van levensmiddelen en de levensmiddelenreclame. “In België zit die verordening vervat in de Wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. Tegen inbreuken op de wet moet opgetreden worden door de Algemene Directie Economische Inspectie, die valt onder de bevoegdheid van de minister voor Consumentenzaken, Kris Peeters”, legt de voorzitter van ABS uit.

In zijn betoog verwijst Hendrik Vandamme nog naar een recent arrest van het Europees Hof van Justitie dat het onrechtmatig gebruik van bijvoorbeeld ‘veganistische kaas’ of ‘sojamelk’ verbiedt. “Dit arrest kan bij ons perfect als voorbeeld en motivering dienen tot het invoeren van een verbod, via een wetgevend kader, op het valselijk gebruik van ‘vlees’ en aanverwante producten bij benamingen van plantaardige producten”, klinkt het.

ABS wil een wetgevend initiatief in gang zetten. “In Frankrijk is een verbod zoals wij het voorstellen al van kracht. De Franse wetswijziging die het onrechtmatig gebruik van de hierboven vermelde begrippen verbiedt voor plantaardige bereidingen, mag gekopieerd worden. Het amendement is perfect bruikbaar in België”, verklaart de voorzitter. “Welk vlees we in de kuip hebben in het parlement zal daarbij ook duidelijk worden. We kijken er naar uit”, besluit Hendrik Vandamme.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via