nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.04.2019 ABS wil statiegeld op blikjes in volgend regeerakkoord

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt dat de onmiddellijke invoering van statiegeld op blikjes opgenomen wordt in het volgende regeerakkoord, na de komende verkiezingen van 26 mei. “De boeren zijn de blikjes in hun weilanden beu. Hun koeien worden er ziek van of gaan dood. Statiegeld biedt een effectieve oplossing”, klinkt het bij ABS, dat aangeeft dat de schade van blikjes de Vlaamse veehouderijsector jaarlijks naar schatting 4,5 tot 6,8 miljoen euro kost. De eis werd kracht bijgezet met een actie in Maarkedal.

Drankblikjes die tussen het gras belanden vormen een immens probleem voor veehouders. Bij het maaien kunnen zo’n blikjes tot vlijmscherpe stukjes verhakseld worden en in het veevoer belanden. Die veroorzaken ontstekingen en verwondingen in de maag van koeien, en kunnen leiden tot ziekte, helse pijnen en heel vaak ook tot het overlijden van het dier. Uit een studie van begin vorig jaar bleek dat naar schatting 6.200 koeien in Vlaanderen per jaar ziek worden door blikjes en ander zwerfvuil, en dat daarvan tussen de 2.050 en 2.500 dieren overlijden.

Veearts Jeroen Van de Steene ziet het probleem van “scherp-in” of TRP (traumatische reticuloperitonitis) meer en meer opduiken. “Ik ben nu 24 jaar dierenarts”, vertelt hij. “In begin kwam ik het heel sporadisch tegen, maar de laatste jaren stijgt het aantal gevallen enorm. Het is zelfs zo dat de boeren me vroeger belden met de melding dat hun koe ziek was, maar dat ze nu al zelf aangeven dat het om TRP gaat. Meestal gaat het om buikvliesontsteking, maar het kan ook richting de longen gaan. En ook het hart ligt vlakbij, en dan volgt er een ontsteking van het hartzakje, wat nagenoeg altijd fataal is.”

Ook Katia Roman uit Maarkedal, op wiens bedrijf de actie plaatsvond, werd al met het probleem geconfronteerd. “Het probleem ligt me nauw aan het hart”, vertelt Katia, die een 40-tal koeien op het bedrijf heeft. “Bij één koe hebben we al een magneet in de maag moeten plaatsen om het gevaar van het metaal weg te nemen, en een andere koe heb ik helaas moeten euthanaseren. Die was aan het sterven en ik kon het niet aanzien. Ik begrijp niet dat mensen hun blikjes, maar ook flessen en ander zwerfvuil, zomaar in de natuur kunnen gooien.”

“Voor we het gras maaien lopen we met twee alles af om te kijken of er niets ligt, maar daar kruipen ettelijke uren in, en dan zijn we nog niet zeker dat we alles verwijderd hebben”, gaat Katia verder. “Intacte blikjes gaan koeien niet opeten, maar het gaat vooral om gras dat gemaaid wordt. Dat zijn vaak zo’n kleine stukjes, dat je niet alles kunt terugvinden. En een metaaldetector heeft geen zin, want die detecteert geen aluminium blikjes.”

Statiegeld als oplossing

Samen met de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux voerde ABS actie in Maarkedal om het probleem op de politieke agenda te krijgen. Enkele ABS-boeren verzamelden er alle blikjes en flesjes uit hun weiden, en die zullen over een drietal weken ‘Back to Sender’ worden gestuurd, naar een aantal politici, met de vraag om de invoering van statiegeld op blikjes op te nemen in het volgende regeerakkoord. Statiegeld zou namelijk leiden tot 70 à 90 procent minder blikjes bij het zwerfvuil, verwijst ABS naar een dit jaar gepubliceerd rapport.

“De drankenproducenten en vooral de supermarktsector lobbyen heftig tegen statiegeld”, klinkt het bij ABS. “Daardoor blokkeerde de Vlaamse Regering de invoering van statiegeld. Met deze actie laat het ABS zien hoeveel drankverpakkingen er naast slechts enkele weilanden liggen. Statiegeld helpt bij het effectief terugdringen van deze vervuiling en dus ook het dierenleed en de kosten die het met zich meebrengt.”

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via