nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.11.2019 Actievoerders Boxtel kennen straf

De strafzaak tegen de 67 dierenactivisten die op 13 mei een varkensstal in het Nederlandse Boxtel bezetten, moesten eerder deze week voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. De verdachten hebben allen een boete van 300 euro opgelegd gekregen. Daarnaast kregen ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar. “Wat ik in ieder geval positief vindt, is dat de activisten zijn schuldig bevonden op alle neergelegde overtredingen”, reageert Linda Janssen, voorzitter van de Nederlandse Producenten Organisatie Varkenshouderij. “Ze hebben vanaf nu dus een strafblad.”

Op 13 mei bezetten een 100-tal dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ een varkensbedrijf in het Nederlandse Boxtel. Ze drongen de stal binnen om media-aandacht te vragen voor wat zij zien als dierenleed. Deze zomer besliste een politierechter dat 67 van hen voor de rechtbank moeten verschijnen. Alle verdachten werd lokaalvredebreuk en braak door een vereniging ten laste gelegd.

Een journalist van pigbusiness.nl volgde de rechtszaak mee. “De actie was niet bevorderlijk voor het dierenwelzijn”, aldus de rechter. “In tegendeel, de actie werd beoogd om de publiciteit te zoeken.” Volgens de rechter hebben de verdachten ook niet aangetoond dat er wetten van diermishandeling zijn overtreden. “De varkenshouderij voldeed aan de wetgeving. Dat de verdachten vinden dat ze andere persoonlijke overtuigingen hebben en een moreel hogere waarde hebben, doet niets af aan het overtreden van de wet door de activisten.” De actievoerders hebben zich daarnaast het privéleven van de medewerker geschonden. Dat neemt de rechter hen kwalijk.

De rechter oordeelde dat de actie geen demonstratie was die een publiek debat bevorderde of tot doel had. “De boodschap werd door de actie volledig ondergeschikt”, klinkt het. “De actie spoort niet tot een vreedzaam protest of demonstratie.” De Officiers van Justitie vroegen om een week onvoorwaardelijke celstraf, maar die eis vond de rechter ‘disproportioneel’. Alle verdachten kregen een geldboete van 300 euro opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

Janus Scheepers, bestuurder van landbouwersvereniging ZLTO was tevreden over de hele uitspraak van rechter. “De rechter verwierp namelijk elk argument van de verdediging”, reageert hij. “Ook verkondigde de rechter dat de activisten hadden gezorgd voor een polarisatie van de samenleving. Dat is precies wat er gebeurd is en het is goed dat de rechter hier iets over heeft gezegd.” Janus Scheepers roemde ook de houding van de boeren tijdens de bezetting, er na en nu ook bij de rechtszaak. “We stonden als een man sterk en iedereen heeft zich rustig gehouden.”

Bron: Pigbusiness

Volg VILT ook via