nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.09.2018 Afrikaanse varkenspest breidt ook uit naar Bulgarije

De Afrikaanse varkenspest is nu ook opgedoken in Bulgarije. Sinds de uitbraak in Roemenië bouwt het land nochtans aan een 133 kilometer lange afsluiting langs de grens. In Bulgarije werd de ziekte vastgesteld in het dorp Tutrakanzi. In het dorp - en in een straal van drie kilometer daarrond - moeten nu alle varkens worden afgemaakt. In de gehele regio rond wordt het transport van de dieren verboden.

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar kent bijna altijd een dodelijke afloop voor varkens. Het virus woedt vooral in Oost-Europa en werd onder meer gemeld in Tsjechië en Roemenië. Ook Denemarken maakte bekend dat het een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland wil bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. Wilde zwijnen en everzwijnen kunnen immers drager zijn van het zeer besmettelijke virus.

De ziekte komt oorspronkelijk uit Afrika, maar sinds 2007 is de ziekte bezig aan een opmars via onder andere de Kaukasus, Rusland en Oekraïne richting de Europese Unie. Sinds 2014 komt de ziekte voor in meerdere EU-landen. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkensachtigen, maar ook bijvoorbeeld via zachte teken in (sub)tropische regio’s, via besmette materialen of besmet voeder. “Het ziektebeeld kan veel lijken op dat van klassieke varkenspest: koorts, slappe varkens, gebrek aan eetlust, ontstoken oogslijmvliezen, rode huid, (bloederige) diarree en braken”, aldus de Nederlandse Universiteit Wageningen. “Voor de diagnose zijn laboratoriumtesten noodzakelijk.”

Bron: Belga

Volg VILT ook via