nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.11.2019 Afrikaanse varkenspest flakkert weer op in Polen

Sinds eind vorige week zijn in de Poolse provincie Lubusz, die grenst aan Duitsland, twintig everzwijnen omgekomen aan het Afrikaanse varkenspestvirus. Dat melden verschillende dierenartsen. “We onderzoeken hoe het virus in het gebied terechtkwam, aangezien de besmette everzwijnen op 330 kilometer van andere hotspots gevonden werden”, aldus de Poolse minister van Landbouw Krzysztof Ardanowski. “De karkassen werden ontdekt in een bebost gebied, niet in de buurt van boerderijen.” Ook buiten Europa blijft het virus veel slachtoffers maken, in Vietnam zijn er al zes miljoen varkens bezweken aan de ziekte, zo’n 20 procent van de varkensstapel.

In Polen zijn opnieuw twintig everzwijnen gevonden die stierven aan de Afrikaanse varkenspest. Zowat 150 soldaten en 100 vrijwilligers hebben er een gebied van 340 vierkante kilometer doorzocht. “Ze gingen er op zoek naar dode everzwijnen om mogelijk geïnfecteerde karkassen weg te halen”, meldt Stanislaw Mysliwiec, hoofd van de regionale landbouwraad van Lubusz.

Lubusz grenst aan Duitsland, Europa's grootste varkensvleesproducent, en aan de Poolse regio Groot-Polen, die volgens Poolse krant Rzeczpospolita verantwoordelijk is voor een derde van de productie in het land. De Poolse autoriteiten hebben een hek geplaatst in het besmette gebied, en willen een tweede, groter hek bouwen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Ook buiten Europa is de impact van de Afrikaanse varkenspest voelbaar. In Vietnam is, sinds de eerste uitbraak eind februari, bijna 20 procent van de varkensstapel bezweken aan Afrikaanse varkenspest. Uit de cijfers van de Vietnamese overheid blijkt dat er inmiddels zo'n 5,8 miljoen varkens (van de 30 miljoen) gestorven en/of geruimd zijn. “De dierziekte heeft zich in 3 maanden tijd over alle provincies in Vietnam verspreid en inmiddels zijn bijna 8.500 uitbraken gemeld”, klinkt het.

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest hebben ondertussen ook al effect op de wereldwijde productie van varkensvlees. De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties schrijft dat de vleesproductie dit jaar met één procent is gedaald. "Dit is een afwijking van de stabiele lijn die in de afgelopen 20 jaar geregistreerd werd", klinkt het.

Bron: Boerenbusiness / Belga

Volg VILT ook via