nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2018 Afrikaanse varkenspest: Tsjechië op de vingers getikt

De Europese Commissie heeft Tsjechië gewaarschuwd dat eenzijdige handelsbeperkende maatregelen, zoals controles op vlees uit andere lidstaten, niet toegestaan zijn. Tsjechië dreigde er namelijk mee om vlees uit België te controleren op Afrikaanse varkenspest. Volgens de Europese Commissie gaat het om een wettelijk bindende regeling, die door alle lidstaten is goedgekeurd, en zal ze maatregelen nemen als een lidstaat zich er niet aan houdt. "Met name omdat er dan sprake is van ongeoorloofd protectionisme", klinkt het.

Tsjechië, zelf eerder ook door het virus getroffen, eist harde garanties dat België voorkomt dat de ziekte zich verder in Europa verspreidt. Het dreigement om vlees uit België (en uit alle andere landen die door het virus getroffen zijn, met name Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië) te controleren, had Tsjechië nog niet uitgevoerd, maar het land liet weten dat de plannen allerminst van de baan zijn. Enkele andere Oost-Europese lidstaten (voornamelijk landen die zelf ook getroffen zijn door Afrikaanse varkenspest) hebben tevens informeel aan de Europese Commissie gevraagd om hard op te treden tegen België.

“De aangekondigde controles zijn en blijven illegaal, omdat ze pas mogen worden gehouden als Brussel toestemming heeft gegeven", aldus de Europese Commissie, die wel met Tsjechië in gesprek wil gaan en erkent dat de maatregelen die Tsjechië eerder al genomen heeft (zoals het tegengaan van de migratie van de zwijnenpopulatie) succesvol zijn geweest. Ook geeft de Commissie toe dat het omheinen van parkeerplaatsen en de systematische verwijdering van afval van snelwegparkings, dringende en goede preventieve maatregelen zijn tegen de verspreiding.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via