nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.11.2019 "Agentschap voor Natuur en Bos stapelt de blunders op"

Welkom Wolf stelt vast dat voor het tweede jaar op rij de aanvallen op schapen samenvallen met de start van het jachtseizoen. Volgens Welkom Wolf stapelt het Agentschap voor Natuur en Bos de blunders op, zowel door geen enkel toezicht uit te oefenen op de jagerij als door de jacht te promoten. "Het ANB heeft boter op het hoofd, zowel in het dossier van de moord op wolvin Naya als in het dossier van de aanvallen op de schapen", zegt Jan Loos van Landschap vzw.
“Wie na 2 jaar wolvenaanwezigheid in Limburg nog steeds geen maatregelen heeft genomen om zijn dieren afdoende te beschermen, die mag zich aan nog meer problemen verwachten in de komende maanden”, zegt Jan Loos. Nu het jachtseizoen weer in alle hevigheid is losgebarsten, zijn volgens Landschap vzw - de vereniging achter Welkom Wolf - ook de aanvallen op schapen weer begonnen. "Nu de jacht weer overal hoogtij viert, niet in het minst in de gebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos, is er geen enkele plek meer waar wolf August nog enige rust vindt", legt Loos uit. "En dus is het logisch dat het dier met de regelmaat van een klok uit zijn kerngebieden wordt gedreven en in het landbouwgebied terechtkomt, waar onbeschermde schapen een voor de hand liggende prooi zijn."
 
Welkom Wolf gaat ervan uit dat de aanvallen op schapen nog tot het einde van het jachtseizoen kunnen doorgaan. In een facebookbericht noemt Welkom Wolf de ANB-natuurgebieden schietkramen door de jachtverpachting. De organisatie wijst met een beschuldigende vinger naar het ANB gewezen. "Het wanbeleid van ANB doet zich finaal zelfs buiten de natuurgebieden voelen en speelt nu onrechtstreeks ook de schapenhouders parten", stelt Loos. "Wij hebben geen enkel vertrouwen meer in het globale functioneren van het Agentschap voor Natuur en Bos. Alleen nog in de werking van de Natuurinspectie, die relatief onafhankelijk van de rest van het instituut opereert. Wij stellen onze hoop op de nieuwe Vlaamse minister Zuhal Demir, want van de ambtenarij van ANB zal de visie en de oplossing duidelijk niet komen." De vzw roept de minister ook op om een einde te stellen aan de jacht in heel Vlaanderen.
 
In een reactie zegt het Agentschap voor Natuur en Bos dat de drukjachten op everzwijnen georganiseerd worden op basis van advies van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "Het is volgens hun wetenschappelijk onderbouwd advies perfect mogelijk om drukjachten te organiseren", reageert Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het ANB. "De drukjachten moeten wel zo beperkt mogelijk gehouden worden en daar houden wij rekening mee, zodat de impact op het leefgebied zo klein mogelijk blijft."

De everzwijnenpopulatie in Limburg is volgens het ANB wel degelijk problematisch, waardoor het beheer van de populatie nodig is. "Lokaal is er een heel grote vraag om daar iets aan te doen", legt Vanwanseele uit. "Wij zijn enerzijds verantwoordelijk voor het welzijn van de wolf - en het onderzoek naar de dood van wolvin Naya is lopende - maar anderzijds ook voor het beheer van de everzwijnenpopulatie in Limburg. Het toezicht op de jacht is dan weer een verantwoordelijkheid van de Natuurinspectie."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via