nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2019 Agribex pakt uit met zeer divers programma

Van 3 tot 8 december staan de hallen van de Brussels Expo weer helemaal in het teken van de land- en tuinbouw. In totaal wordt 53.860 m2 ingepalmd door machines, prijskampen, thema-eilanden en een landbouwparlement. “Agribex is een platform, een ontmoetingsplek waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en antwoorden zoekt op de uitdagingen van morgen”, zegt Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim, de sectorfederatie achter de landbouwbeurs. Die antwoorden zal je deze editie op veel verschillende plekken kunnen gaan zoeken. Voor zijn 71e editie pakt de beurs uit met een zeer divers programma.

Zoals Agribex zelf een traditie is, knoopt de 71e editie ook weer aan met een aantal vaste waarden, misschien hier en daar onder een licht gewijzigde vorm. “Er zijn dit keer opnieuw enkele thema-eilanden”, weet coördinator Alain Vander Cruys. “Uiteraard behouden we onze ‘Workshop Live’ maar breiden we wel het aantal demonstraties uit. Onze leden blijven immers sterk op zoek naar mecaniciens die aan landbouwmachines willen sleutelen. Een tweede eiland is ‘Feed the Future’. Hier spelen we in op dierenwelzijn en kijken we zelfs even over de grens bij onze noorderburen. Zij hebben in 2007 het label ‘Beter Leven’ ingevoerd en dat willen wij ook in ons land lanceren. Dus dat zal centraal staan op dit thema-eiland.”

Ondanks de alarmerende berichten eind 2017 bij het afsluiten van de vorige editie, is er opnieuw een samenwerking met Brussels Livestock Show. “De hallen 1 en 3 zijn compleet voor hen voorbehouden en er staan zelfs heel wat nieuwigheden op stapel met onder andere een Europese prijskamp rijpaarden en een schapen-olympiade”, klinkt het. Nog nieuw: drie extra Agrafiek-prijzen. De ‘oscars van de landbouw’ gaan dit jaar ook naar de beste landbouwmachinedealer, de beste jonge landbouwer en de meest verdienstelijke vrouw in de landbouw. Met die laatste prijs wil Agrafiek inspelen op de Ladies’ Day die dit jaar voor de eerste keer doorgaat op 5 december.

Nog een oude bekende in een nieuw jasje: de traditionele Staten-Generaal is dit jaar herdoopt in het ‘Landbouwparlement’. Fedagrim wil met het initiatief een brug slaan tussen landbouwers en beleidsmakers rond het thema ‘landbouw in de open ruimte’. Eens ingeschreven kan je de debatten op 4 december meemaken vanop de eerste rij. Daarnaast wil de beurs ook het thema ‘biociden’ onder de aandacht brengen. Prevent Agri zet daarom een actie op die gericht is naar de volledige sector. “We leggen de klemtoon op interactie”, klinkt het. “Zo voorzien we een demo fytokast en een interactief spel om de kennis rond biociden te verbeteren.”

In het weekend van 7 en 8 december staat de korte keten in de schijnwerpers. “Dan tonen we overduidelijk wat lokale productie precies inhoudt en hoe de Belgische korte keten vorm krijgt”, vertelt organisator Alain Vander Cruys. “We zijn niet blind voor wat in de maatschappij speelt ten aanzien van landbouw. De thema’s duurzaamheid en betrokkenheid willen we dan ook niet uit de weg gaan. Als Agribex lijkt het ons logisch dat we ook het korte keten-verhaal aan de bezoeker vertellen.”

Meer weten? www.agribex.be
VILT is trouwens ook van de partij. Breng ons zeker een bezoekje in hal 5!

Bron: Agribex

Volg VILT ook via