nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.08.2019 AGRIBEX wil korte keten in de spotlight zetten

Van 3 tot en met 8 december staat er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon AGRIBEX gepland. Korte keten vormt alleszins een aandachtspunt tijdens de 71e editie van de beurs. “Wij vervullen in de eerste plaats een tentoonstellingsfunctie”, zegt coördinator Alain Vander Cruys. “Onze exposanten etaleren hun nieuwste producten en technologieën. Wij doen dat eveneens rond korte keten. Hier tonen we overduidelijk wat lokale productie precies inhoudt en hoe de Belgische korte keten vorm krijgt.”

Van oudsher vindt AGRIBEX plaats in Brussels Expo en is het tegelijk het grootste indoor landbouwgebeuren van de Benelux. Dat de beurs in de smaak valt bij het publiek, blijkt uit de bezoekerscijfers. In 2017 lokte de beurs meer dan 100.000 bezoekers naar Brussels Expo. “AGRIBEX is een platform, een ontmoetingsplek waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en antwoorden zoekt op de uitdagingen van morgen”, aldus Johan Colpaert, voorzitter van de sectorfederatie Fedagrim die de beurs organiseert.

Volgens Johan Colpaert moeten landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar worden gemaakt. “De primaire sector is te afhankelijk geworden van prijs, en kwaliteit wordt onvoldoende gehonoreerd”, reageert hij. “Net als in 2017 zijn die uitdagingen er vandaag nog steeds en dus lijkt ons dit ook een belangrijk punt dat op deze editie van AGRIBEX herhaald mag worden. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat we op diezelfde nagel blijven kloppen tot de gedachten in de juiste zin evolueren.”

De korte keten zal al zeker een aandachtspunt zijn tijdens de 71e editie van AGRIBEX. En die aandacht zal niet beperkt blijven tot het beleidsmatige. Coördinator Alain Vander cruys wil op AGRIBEX de aandacht voor korte keten niet beperken tot het beleidsmatige. “AGRIBEX heeft tal van functies”, aldus Alain Vander Cruys. “Er is uiteraard het beleidsmatige, maar dat is meer de insteek van onze federatie als organisator van AGRIBEX. De beurs vervult in de eerste plaats een tentoonstellingsfunctie. Onze exposanten etaleren hun nieuwste producten en technologieën. Als AGRIBEX lijkt het ons logisch dat we ook het verhaal van de korte keten aan de bezoeker vertellen.”

Zoals AGRIBEX zelf een traditie is, knoopt de 71e editie ook weer aan met een aantal vaste waarden, misschien hier en daar onder een licht gewijzigde vorm. “Er zijn dit keer opnieuw enkele thema-eilanden”, weet coördinator Alain Vander Cruys. “Uiteraard behouden we onze ‘Workshop Live’ maar breiden we wel het aantal demonstraties uit. Onze leden blijven immers sterk op zoek naar mecaniciens die aan landbouwmachines willen sleutelen. Een tweede eiland is ‘Feed the Future’. Hier spelen we in op dierenwelzijn en kijken we zelfs even over de grens bij onze noorderburen. Zij hebben in 2007 het label ‘Beter Leven’ ingevoerd en dat willen wij ook in ons land lanceren. Dus dat zal centraal staan op dit thema-eiland.”

En ondanks de alarmerende berichten eind 2017 bij het afsluiten van AGRIBEX, is er opnieuw een samenwerking met Brussels Livestock Show. “De veeprijskampen behouden en verstevigen zelfs hun plaats op AGRIBEX”, klinkt het. Verder staan er ook themadagen op de planning: onder andere een professionele dag en een vrouwendag. “Er zijn heel veel vrouwen actief in onze sector en vaak wordt hun rol onderschat”, reageert Gracienne Geenens, bestuurder bij Fedagrim en bezielster van de Ladies Day. “Wij willen alle dames die direct of indirect betrokken zijn bij het landbouwgebeuren, de veehouderij of bij de sector van tuin en groene zones, een hart onder de riem steken.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agribex

Volg VILT ook via