Agridagen groeit verder uit tot vaste beurswaarde

Nu de derde vernieuwde editie van de Agridagen nadert, lijkt de beurs helemaal haar plaats in het Belgische landbouwbeurslandschap te hebben veroverd. Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart mikt de vakbeurs voor veeteelt en mechanisatie op erfniveau opnieuw op zo’n 20.000 bezoekers. “Met drie seminaries vormt kennisoverdracht opnieuw een vaste waarde, maar dit jaar zetten we ook in op de verdere uitbouw van de prijskampen”, vertelt beurscoördinator Gunther De Mey.
21 februari 2020  – Laatste update 24 februari 2020 7:30

Nu de derde vernieuwde editie van de Agridagen nadert, lijkt de beurs helemaal haar plaats in het Belgische landbouwbeurslandschap te hebben veroverd. Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart mikt de vakbeurs voor veeteelt en mechanisatie op erfniveau opnieuw op zo’n 20.000 bezoekers. “Met drie seminaries vormt kennisoverdracht opnieuw een vaste waarde, maar dit jaar zetten we ook in op de verdere uitbouw van de prijskampen”, vertelt beurscoördinator Gunther De Mey.

Gegroeid uit de Pluimveedagen in Geel maakte de Agridagen in 2016 een doorstart op een nieuwe locatie en een nieuwe organisator. Boerenbond nam de beurs in handen en besliste om van een groot tentencomplex nabij de Thomas More hogeschool in Geel te verhuizen naar de leegstaande NAVO-hallen, Weelde Depot, die kort daarvoor in de handen van de gemeente Ravels waren gekomen. “De eerste editie organiseren in hallen die al jaren leegstonden, was werkelijk een huzarenstukje”, herinnert De Mey zich. “Maar intussen hebben we de nodige ervaring en is de uitrusting van de hallen een stuk verbeterd.” Ravels is dan ook van plan om de hallen in de toekomst vaker te gebruiken als exporuimte.

Op de driedaagse beurs zullen maar liefst 210 exposanten hun producten en diensten voorstellen aan de bezoekers. “Dat is een record”, zegt Gunther De Mey. Ruim 70 procent daarvan komt uit België, maar ook Nederlandse bedrijven lijken de weg te hebben gevonden naar de Agridagen. Meer dan een kwart van de standhouders komt uit Nederland. “Het lijkt erop dat de beurs meer en meer bekend geraakt bij onze noorderburen. Voor ons is dit grensoverschrijdend karakter belangrijk”, klinkt het bij de beursorganisator.

Seminaries hebben altijd een belangrijk onderdeel gevormd van de Agridagen en dat is deze editie niet anders. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Deze keer zullen die studiemomenten niet doorgaan in de hallen zelf, maar in een verwarmde tent, vlak naast hal 1. “Het voordeel is dat we een iets grotere beursvloer krijgen waardoor we op een verstandige wijze kunnen doorgroeien en tegelijk de ruimte voor de prijskampen kunnen uitbreiden”, aldus Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Agridagen.

Elke sector krijgt zijn seminarie. De aftrap wordt gegeven door de rundveehouderij op vrijdagvoormiddag. In een eerste deel legt Martin Scholten van de Wageningen Universiteit uit waarom de rundveehouderij moet evolueren van productie-efficiëntie naar grondstofefficiëntie. Hij zal een kringloopverhaal brengen waarbij hij aan de sector wil meegeven dat het aan de veranderende maatschappelijke verwachtingen kan voldoen, zonder daarbij financieel in te leveren. Het volgende deel van de studiedag gaat over het belang van bioveiligheid op rundveebedrijven. Tot slot worden ook de Bioveiligheid Awards 2020 uitgereikt.

Het pluimveeseminarie is voorzien op vrijdagavond na sluiting van de beurs en zoomt in op de wereldhandelsstromen van pluimveevlees en eieren. Deze wereldhandelsstromen zijn immers enorm belangrijk en bepalend voor de prijs. Door de handelsakkoorden die Europa afsluit, zullen die wereldwijde handelsbewegingen ook steeds meer invloed krijgen op de lokale productie. Daarnaast wordt ook gekeken welke impact pluimveeziekten, zoals vogelgriep, hebben op die handelsstromen. Afsluiten wordt er gedaan door een panelgesprek met een aantal pluimveehouders en vermeerderaars.

Op zaterdagvoormiddag worden de varkenshouders in de seminarieruimte van de Agridagen verwacht om meer te leren over de aanhoudende dreiging van de Afrikaanse varkenspest en de mogelijke scenario’s bij een uitbraak in onze regio. Enerzijds wordt gekeken wat de gevolgen zijn van de Afrikaanse varkenspest voor de slachterijen en wat de impact is op de prijsvorming. Anderzijds geeft het FAVV tekst en uitleg bij alle inspanningen die gebeuren om het virus buiten te houden en bij wat er staat te gebeuren in geval er een uitbraak is. Ook hier wordt afgerond met een panelgesprek met vier varkenshouders.

Naast kennisoverdracht wil de beurs vanaf deze editie ook meer aandacht gaan besteden aan prijskampen en tentoonstelling van dieren. Op vrijdag vindt de derde Junior Holsteinshow plaats. Tijdens deze wedstrijd die over twee dagen loopt, gaat men op zoek naar de beste jonge fokker of veehouder van Vlaanderen. De Junior Holsteinshow is toegankelijk voor jongeren van 14 tot en met 26 jaar. Nieuw is echter de Vlaamse prijskamp Belgisch witblauw die doorgaat op zondag 1 maart. De organisatie hoopt hiermee voor een imagoboost te zorgen voor het ras. En ook de prijskamp Belgisch Miniatuurpaard gaat voor het eerst door tijdens de Agridagen.

Tot slot is er ook aandacht voor de tentoonstelling van dieren. Koeien, onder meer van het ras Blonde d’ Aquitaine, alpaca’s, miniatuurpaarden, kleine herkauwers, kippen en konijnen zullen op de beurs te zien zijn. Zowel de prijskampen als de veetentoonstelling worden geconcentreerd in hal 3.

Meer informatie: Agridagen 2020

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek