nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.11.2017 Agropolis kiest voor warmtenet als duurzame energiebron

Agropolis, het bedrijventerrein voor innovatieve land- en tuinbouwbedrijven in het Limburgse Kinrooi, zal een warmtenet op haar site ontwikkelen waardoor de bedrijven die er hun stek hebben, gebruik kunnen maken van deze vorm van duurzame energie. Voor zowel de ontwerpkosten als voor de aanleg van het warmtenet kan Agropolis rekenen op middelen uit het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK). “Het warmtenet beantwoordt immers perfect aan de criteria innovatief, duurzaam en klimaatneutraal”, zegt Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi.

Een warmtenet is een energieconcept waarbij restwarmte, bijvoorbeeld van een fabriek, verbrandingsoven of elektriciteitscentrale, gebruikt wordt voor de centrale opwarming van water. Een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen brengt dat water dan tot bij de bedrijven in de buurt voor verwarming en sanitair warm water. “De energie die anders verloren gaat, wordt zo op een duurzame manier hergebruikt”, zegt Wim Rutten, schepen van Lokale economie en Landbouw in Kinrooi.

De gemeente wil op de Agropolis-site een warmtenet ontwikkelen voor een vermogen van 6 MWth (megawatt voor thermische energie) en met een aanvoertemperatuur van maximaal 90° Celsius. In een eerste fase zal een net ontwikkeld worden van ongeveer 1,1 kilometer. “Daarmee kan Agropolis de bedrijven op de te ontwikkelen site allemaal deze vorm van duurzame energie aanbieden. Het is de bedoeling dat deze keuze geen meerkost oplevert in vergelijking met andere energiekeuzes”, klinkt het. Het incubatorgebouw dat nu al op de site staat, zal het goede voorbeeld geven en als eerste afnemer van het warmtenet fungeren.

Volgens Marc Moons, coördinator van Agropolis, is de optie voor een warmtenet moeilijk rendabel te maken als elk bedrijf apart denkt in functie van duurzame energie. “Van daaruit ontstond het idee om dit collectief aan te bieden op de Agropolis-site. Wij voorzien het warmtenetwerk maar de bedrijven kunnen nog altijd zelf kiezen hoe en waar ze hun energie afnemen. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat op termijn alles draait met de restwarmte van de bedrijven en dat het ene bedrijf het andere dus helpt en voorziet van warmte.” Bij de opstart zal het warmtenet gevoed worden met een aardgasketel die nadien als back-up zal dienen. 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agropolis

Volg VILT ook via