nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2015 Agrovoedingsindustrie helpt Ierse economie uit het dal

De Ierse economie is vorig jaar met 4,8 procent gegroeid. De binnenlandse vraag nam met 3,5 procent toe en de export zette zijn groeicurve voort. Dat blijkt uit een schatting van de overheid, die benadrukt dat het om de snelste jaargroei gaat van een EU-land. Van alle sectoren gaf landbouw de grootste boost aan de economie. Voor de agrovoedingsindustrie is namelijk een belangrijke rol weggelegd in het Iers economisch herstel. Met een omzet van 26 miljard euro, een aandeel van ruim 12 procent in de export en negen procent in de totale tewerkstelling is het de belangrijkste industriële sector.

Ierland herstelt goed van de economische crisis die vanaf 2008 voor een diepe recessie in het land zorgde en Europese noodsteun noodzakelijk maakte om er weer bovenop te geraken. Het statistiekbureau van de overheid raamt de groei van het bruto binnenlands product op 4,8 procent. Na de diepe crisis die het land gekend heeft, pakken de Ierse kranten allemaal graag uit met het nieuws dat hun land nu de snelst groeiende economie van de EU heeft. De Ierse centrale bank had wel een nog grotere groei van 5,1 procent verwacht. De bank voorspelt voor dit jaar een groei van 3,7 procent.

De agrovoedingsindustrie is één van de steunpilaren van de Ierse economie. De sector is met 170.000 jobs een belangrijke werkgever op het platteland. De export van voedingsproducten en drank groeide met 40 procent tussen 2009 en 2013. Twee jaar geleden werd met de agrarische export 10 miljard euro verdiend. De toegevoegde waarde van de landbouwsector nam in 2014 nog met tien procent toe. Andere sectoren die het in Ierland erg goed deden het voorbije jaar zijn distributie, transport, ICT en communicatie. Zij realiseerden een groei van acht procent.

Bron: eigen verslaggeving / Belga / Irish Times

Beeld: Irishfarmerette.com

Volg VILT ook via