nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.05.2016 "Algen oplossing voor aantal grote milieuproblemen"

Algen zijn perfect inzetbaar als voeder voor vee en vissen, als duurzame kleurstof en zelfs als voedingsstof voor de mens. “Algen zouden de oplossing kunnen bieden voor een aantal grote milieuproblemen waar we in de toekomst mee te maken zullen krijgen, maar de voorwaarde is wel dat ze een stuk energiezuiniger geproduceerd kunnen worden”, zegt Sue Ellen Taelman die aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent vier jaar lang onderzoek deed naar algen. Ze gelooft vooral in het gebruik van algen in de aquacultuur en de veevoedersector.

Algen bevatten veel eiwitten, olie en vitaminen. Dat maakt ze bij uitstek geschikt als vis- en veevoeder. “Momenteel is er in de aquacultuur zo’n vijf kilo wilde vis nodig, vermalen tot vismeel en -olie, om één kilo zalm te produceren. Die wilde vis eet op zijn beurt dan weer algen. Het zou een duurzame oplossing zijn om deze tussenstap over te slaan en de algen meteen aan de zalm te voeren”, zegt Taelman.

Het hoge eiwitgehalte in algen kan ook een antwoord bieden op de toenemende vraag naar lokaal geproduceerde eiwitten door de veevoederindustrie. Momenteel wordt massaal soja geïmporteerd uit landen zoals Brazilië om genoeg eiwitten in het veevoeder te krijgen. “In Brazilië wordt het Amazonewoud stukje bij beetje gekapt om plaats te maken voor sojaplanten die in het Europese klimaat moeilijk kunnen gedijen. Maar ook andere waardevolle ecosystemen worden bedreigd door de stijgende vraag naar soja”, waarschuwt de doctoraatsstudente van de UGent. Zij ziet een oplossing in de kweek van algen in zee, op onvruchtbaar land of in zakken of vijvers.

Maar niet alleen voor de veevoedersector kunnen algen een belangrijke grondstof worden. In de chemische sector worden vandaag al kleurstoffen uit algen gehaald. “Voor de cosmetica passen algen perfect binnen de trend van maritieme producten”, klinkt het. De energiesector onderzoekt dan weer de mogelijkheden om biodiesel, bio-ethanol of biogas te produceren op basis van algen. En de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van algen worden ook steeds duidelijker. “Algen lijken componenten te bevatten die bijvoorbeeld de kans op kanker verminderen en het immuunsysteem verbeteren”, weet Taelman. Eerder al werden algen ‘superfoods’ genoemd.

Bijkomend voordeel is dat algen vrij eenvoudig te kweken zijn. “Als hernieuwbare bron vormen ze bovendien geen competitie met andere gewassen voor vruchtbaar land omdat ze in een waterig milieu, zoals vijvers of zakken, groeien. Ook alle gronden die volledig uitgeput zijn qua voedingsstoffen kunnen gebruikt worden om algen te kweken”, vertelt de onderzoekster. Taelman wijst er ook op dat ze op afvalstromen kunnen groeien zoals urine of vergiste mest en bovendien nemen ze CO2 op.

Ondanks al deze positieve eigenschappen van algen lijkt de toepassing ervan moeilijk door te breken. Voor een groot deel is dat te wijten aan de hoeveelheid energie die er nodig is om het hele productieproces te laten draaien. “Als producent van algen heb je de indruk dat je duurzaam werkt. Je produceert algen op basis van rookgassen, waar CO2 inzit, en afvalwarmte. Maar de pompen en ventilatoren die je nodig hebt in je installatie, verbruiken zoveel energie dat dit neerkomt op een nuloperatie of zelfs een negatieve operatie op vlak van duurzaamheid”, aldus Sue Ellen Taelman. Toch ziet ze de toekomst niet somber in. “Er is nog veel vooruitgang mogelijk om de technologie energetisch efficiënter te maken.”

Meer informatie: Algen: het nieuwe goud?

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via