nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.07.2019 Algen verpesten strandvakanties aan Golf van Mexico

Vakantiegangers die gelokt worden door het vooruitzicht van parelwitte stranden wacht een onaangename verrassing in de badplaatsen in de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee. “Woekerend bruin zeewier overspoelt bij het begin van het hoogseizoen de stranden en vormt donkere schaduwen in de anders zo azuurblauwe kustwateren”, schrijft Wervel-medewerker Luc Vankrunkelsven in een blog op MO*. Hij linkt het probleem aan de aanvoer van nutriënten uit meststoffen via de Mississippi en de Amazonerivier. Eerder meldde de Britse BBC dat aan de Mexicaanse kust alleen al meer dan 1.000 kilometer strand is besmeurd.

Zowel MO* als BBC linken de algenplaag, die eens aan land voor een penetrante rotte eierengeur zorgt, aan de aanvoer van nitraatrijk water uit de rivieren die uitmonden in de golf van Mexico. Braziliëkenner en Wervel-medewerker Luc Vankrunkelsven schrijft in zijn MO-blog: “De stranden schoonmaken, is onbegonnen werk. We moeten daarom naar de bron kijken: een landbouwmodel dat miljoenen tonnen meststoffen meebrengt. Niet alleen de Mississipi bemest de Golf van Mexico, ook de Amazonerivier dumpt heel wat meststoffen van de explosief groeiende agrobusiness in het zuidelijker gelegen Brazilië.”

BBC citeert een professor oceanologie die de algengroei ook toeschrijft aan de toegenomen stikstofneerslag vanuit de lucht en aan de opwarming van het klimaat. Sinds de eerste problemen met aanspoelende algen in 2014 neemt het probleem jaar na jaar toe. De algen verspreiden niet alleen een vieze geur. Het gas dat vrijkomt, kan gevaarlijk zijn voor mensen en dieren die het inademen. Voor de toeristische sector is het een ramp. De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, maakte zich niet populair door het probleem te minimaliseren.

Lees de Wereldblog van Luc Vankrunkelsven op MO*.

Bron: MO* / BBC

Beeld: hat3m via Pixabay

Volg VILT ook via