nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.03.2017 Alleen massaal vaccineren verlost Europa van blauwtong

Op vraag van de Europese Commissie heeft voedselveiligheidsautoriteit EFSA zich over de voorzorgsmaatregelen tegen blauwtong gebogen. Om elk risico op verspreiding van de dierziekte uit te sluiten, zou blauwtong volledig uitgeroeid moeten worden. Dat is geen gemakkelijke opgave. Het vergt een massale vaccinatiecampagne die gedurende minstens vijf jaar 95 procent van alle rundvee en schapen bestrijkt. Gevolgd door een monitoringsprogramma dat in staat is om een minimale viruscirculatie, bij minder dan één procent van de gevoelige dieren, te kunnen signaleren. Momenteel luidt het advies aan veehouders in eigen land om te vaccineren aangezien Frankrijk geteisterd wordt door blauwtong en nieuwe haarden een paar keer kort bij de Belgische grens opdoken.

In een advies aan de Europese Commissie stelt EFSA dat massaal vaccineren de enige manier is om de dierziekte blauwtong uit te roeien. Vijf opeenvolgende jaren zou 95 procent van de schapen en runderen gevaccineerd moeten worden. Om te voorkomen dat de ziekte daarna toch weer de kop op steekt, is vervolgens een uitbreiding van het monitoringssysteem nodig om minimale viruscirculatie, te kunnen signaleren. De Europese beleidsmakers zullen dit in het achterhoofd houden wanneer zij het bestrijdingsprogramma voor blauwtong herzien. Later dit jaar wil EFSA ook de verschillende types blauwtong kunnen karakteriseren zodat beschermingsmaatregelen meer gericht uitgevaardigd kunnen worden.

Uit het onderzoek van EFSA blijkt dat de antistoffen die pasgeboren dieren meekrijgen de werking van een vaccin gedurende de eerste drie levensmaanden kunnen belemmeren. Daardoor kan vaccinatie in die periode geen effect hebben. Een dier is meestal 21 dagen na de tweede enting immuun. Sommige soorten van de knutten die de ziekte overbrengen zijn het hele jaar door actief, vooral in de gebieden met een milde winter zoals het Middellandse Zeegebied. Hier kan het virus op elk moment overgebracht worden. In koudere gebieden, zoals in Noord-Europa, zijn de knutten in de drie wintermaanden inactief.

Meer info: EFSA

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via