nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2019 Amerikaanse landbouwers roepen Trump tot de orde

De Amerikaanse landbouwers hebben hun president Donald Trump opgeroepen om "zo snel mogelijk" tot een akkoord met China te komen. Ze wijzen op de tanende export als gevolg van het handelsconflict. Hun vakbond, American Farm Bureau Federation, benadrukt dat China een afzetmarkt is die steeds belangrijker werd de afgelopen jaren. Tussen 2000 en 2017 steeg de landbouwexport naar China van 2 procent van de totale Amerikaanse export naar 16 procent. Akkerbouwers weten zich dit voorjaar geen raad met hun teeltplan want de sojaprijs nodigt niet uit tot zaaien.

"In 2018 is de landbouwexport naar China verminderd met 10 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van ongeveer 50 procent", schrijft Zippy Duvall, de voorzitter van de belangrijkste landbouwersvakbond in de VS in een brief gericht aan de Amerikaanse president. Hij haalt voorbeelden aan van landbouwers die de zaaiwerkzaamheden uitstelden vanwege de natte lente en ondertussen overwegen om hun percelen braak te laten liggen. Deze tijd van het jaar zouden ze nog soja kunnen zaaien, maar de agressieve handelspolitiek van president Trump deed de sojaprijs naar het laagste niveau in maanden dalen.

Door de handelsoorlog met de VS richt China zich tot Zuid-Amerika om de aanvoer van soja veilig te stellen. Hun behoefte aan soja is bovendien afgenomen door de grote schade die Afrikaanse varkenspest aanricht in de varkenshouderij. De Amerikaanse landbouwers verwachten zich nu aan een tegenreactie van China nadat Trump de bestaande importheffingen op Chinese producten uitbreidt en verhoogt van 10 naar 25 procent. Hun belangenverdediger Duvall drukt de hoop uit dat er snel een einde komt aan de handelsoorlog want de negatieve marktstemming wordt onvoldoende gecompenseerd door overheidssteun. Hij vraagt ook om een tandje bij te steken in de handelsgesprekken met Mexico, Canada, Japan en de EU.

Als gevolg van de handelsspanningen tussen China en de VS worden de tarwenoteringen meegesleept in de negatieve prijsontwikkeling voor de landbouwgrondstoffen maïs en soja. Ook het vooruitzicht op een grote nieuwe oogst weegt op de prijs. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) voorspelt dat de tarwevooraad in alle grote exporterende landen zal toenemen. De mondiale tarweproductie zal naar verwachting met 46 miljoen ton tarwe toenemen tot 777,5 miljoen ton. De wereldwijde eindvoorraden zijn neerwaarts bijgesteld voor dit seizoen, maar zouden in het seizoen 2019-2020 opnieuw een recordniveau bereiken.

Bron: Belga / Akkerwijzer.nl / eigen verslag

Volg VILT ook via