nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2019 Amerikaanse sojaboeren lijden onder handelsoorlog

De Amerikaanse staat Iowa, een staat in het Midden-Westen van de VS, is stevig getroffen door de handelsoorlog met China. Vooral de invoerheffingen (25%) op sojabonen veroorzaken er een financiële crisis voor de boeren. “China was vroeger onze grootste klant”, zegt boerin April Hemmes. “Een op de drie rijen aan sojabonen ging naar China. Als je die markt plots wegneemt, is dat enorm.” De Amerikaanse president Donald Trump treft zo de landbouwers in eigen land door zijn handelsoorlog met China. VRT-journalist Björn Soenens sprak met enkele sojatelers.

De sojabonen die vroeger naar China werden uitgevoerd, blijven nu in de VS omdat er 25 procent invoerheffingen op betaald moeten worden. Een extra klap voor de Amerikaanse sojaboeren in de Midwest, zij werden eerder dit jaar al getroffen door extreme regenbuien en moesten noodgedwongen later zaaien. “Op dit moment kom je net uit de kosten, als je geluk hebt”, weet sojateler Casey Schlechting. Hij moet met lede ogen aanzien hoe de hele Chinese markt verdwijnt.

De onderhandelingen rond de handelsoorlog tussen China en de VS zitten intussen muurvast. Daarbovenop is er nu een overschot aan soja ontstaan op de Amerikaanse markt door de geslonken uitvoer naar China, waardoor ook de prijs fors naar beneden ging. “Het doet echt pijn wanneer de markt die je kent plots wegvalt”, besluit sojateler April Hemmes.

Bekijk de reportage uit Terzake hier.

Bron: VRT

Volg VILT ook via