Amerikaanse steun voor Roundup in rechtszaak

Volgens het Amerikaans ministerie van Justitie en de federale toezichthouder Environmental Protection Agency (EPA) moet de rechtbank in hoger beroep die een Roundupzaak behandelt, het vonnis terugdraaien waarbij Bayer schuldig werd bevonden. Een landbouwer had een rechtszaak tegen Bayer heeft aangespannen omdat hij Roundup verantwoordelijk acht voor zijn kanker.
24 december 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Volgens het Amerikaans ministerie van Justitie en de federale toezichthouder Environmental Protection Agency (EPA) moet de rechtbank in hoger beroep die een Roundupzaak behandelt, het vonnis terugdraaien waarbij Bayer schuldig werd bevonden. Een landbouwer had een rechtszaak tegen Bayer heeft aangespannen omdat hij Roundup verantwoordelijk acht voor zijn kanker.
Bayer probeert al jaren om de claims te weerleggen dat glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, schadelijk is en probeert dat te staven met verschillende studies en rapporten. Maar die worden steevast weggelachen door milieuactivisten en tegenstanders die Bayer ervan beschuldigen de onderzoeksresultaten te manipuleren.
 
Nu krijgt het Duitse chemieconcern van de Amerikaanse overheid gelijk. De administratie is van oordeel dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en dat Bayer geen speciale waarschuwing op zijn product moet plaatsen. Nochtans schrijven de regels van de staat Californië dat wel voor. Maar federale regels primeren boven die van Californië.
 
Eerder verklaarde EPA al dat Roundup, en dus glyfosaat, geen gevaar voor de volksgezondheid inhoudt, op voorwaarde dat het volgens de voorschriften van de fabrikant gebruikt wordt. In de VS is glyfosaat het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw. Het wordt gebruikt op sojavelden en voor andere gewassen die genetisch aangepast zijn zodat ze ertegen bestand zijn. Ook op de particuliere markt is het een vaak gebruikt middel.
 
In het voorjaar won een boer uit Californië nog een rechtszaak en kreeg een schadevergoeding van omgerekend 80 miljoen euro. De jury was van oordeel dat Roundup in grote mate verantwoordelijk was voor het non-Hodgkin-lymfoom waaraan de man leed. Omdat Bayer geen waarschuwing gaf dat het middel mogelijk kankerverwekkend is, moest het volgens de jury betalen. Later verlaagde een federale rechter het bedrag naar 25 miljoen euro, maar het vonnis hield wel stand.
 
De standpunten van EPA en het ministerie van Justitie zijn niet bindend. De rechtbank of andere partijen hoeven er dus geen rekening mee te houden. Maar het staat buiten kijf dat het wel een impact zal hebben op de lopende rechtszaken en klachten. Er wordt verwacht dat het centrale argument van de eisers, namelijk dat Bayer wist dat glyfosaat kankerverwekkend is en de gebruikers niet waarschuwde voor het risico, uitgedaagd kan worden.
 
De teller van het aantal rechtszaken over en klachten tegen Roundup staat ondertussen al op 18.000 in de VS. Verschillende van de zaken heeft Bayer al verloren. Het was Monsanto dat in de jaren 70 de onkruidverdelger op de markt bracht. Vorig jaar kocht Bayer het biotechnologiebedrijf voor een slordige 63 miljard dollar over waardoor Roundup in de bak van de Duitsers belandde.
 
Glyfosaat is al langer voer voor bitse discussies, ook in onze contreien. Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie het middel als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ bestempelde, besliste de EU om het product te schrappen voor particulieren. De Roundup die vandaag verkocht wordt, bevat pelargonzuur in plaats van glyfosaat. 
 
Enkel professionele landbouwers en tuinders mogen vandaag nog bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat gebruiken. Zij hebben de nodige opleidingen gekregen om het zo correct en efficiënt mogelijk te gebruiken.

Bron: De Morgen / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek