nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2019 Amper nieuwe besmettingen met Afrikaanse varkenspest

“Une vraie catastrophe”, met die woorden blikt de krant Le Soir terug op de 12 maanden die gepasseerd zijn sinds er met Afrikaanse varkenspest besmette kadavers van everzwijnen gevonden werden in de provincie Luxemburg. Vandaag lijkt het virus niet meer zo actief, maar de financiële balans oogt zwaar. Rond de geïnfecteerde zone is er een zone afgebakend waar waakzaamheid geboden is. Samen zijn ze 110.000 hectare groot. Het zwaartepunt van de uitbraak deed zich in februari van dit jaar voor. Toen zijn 217 besmette evers ontdekt. In juli en augustus waren het er maar drie meer.

Voor Belgisch Lotharingen is 10 september 2018 een dag die de inwoners niet gauw zullen vergeten. Toen werd hun bosrijke regio plots wereldnieuws, want er waren kadavers gevonden van everzwijnen. De dieren waren gesneuveld aan Afrikaanse varkenspest, een uiterst besmettelijke ziekte die een enorme economische dreiging inhoudt voor de varkenshouderij. Sindsdien gingen er 12 maanden voorbij zonder dat het virus een gedomesticeerd varken besmette. Toch heeft de varkenshouderij, waarvan het epicentrum in Vlaanderen ligt, zwaar geleden want de gevolgen voor de afzet van varkensvlees waren niet min. Derde landen sloten hun grenzen uit voorzorg, en afnemers uit andere lidstaten hebben commercieel garen gesponnen uit de druk die er op de markt kwam.

Ondertussen zoeken boswachters van de Waalse natuuradministratie in de besmette regio voort naar karkassen van everzwijnen. Uit de balans die de krant Le Soir opmaakt, blijkt duidelijk dat het varkenspestvirus op zijn retour is. Eind augustus waren er stalen onderzocht van 3.702 everzwijnen, zowel karkassen van overleden zwijnen als geschoten dieren. Daarvan hebben er 827 positief getest. In februari van dit jaar piekte het aantal positieve gevallen (217) nog hoger dan in januari en in oktober 2018. Sinds maart vinden boswachters almaar minder dode everzwijnen, en daalt dus ook het aantal dieren waarvan bewezen is dat ze aan Afrikaanse varkenspest overleden zijn. In juni waren het er nog acht, in juli twee en vorige maand slechts één meer.

Bron: Le Soir / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via